Tarta chałwowa z jeżynami
Składniki:
Spód:
* 300 g mąki pszennej
(może być krupczatka)
* 150 g zimnego masła
* 75 g cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* 1 żółtko
Masa sernikowa:
* 300 g chałwy
(może być inny serek o gładkiej konsystencji
np. ricotta)
* 2 jajka
* 4 łyżki cukru pudru
* czubata łyżka mąki ziemniaczanej
lub waniliowego budyniu w proszku
Jeżynowy dżemik:
* 400 g jeżyn (można zastąpić innymi owocami
* 150 ml wody (trochę więcej niż pół szklanki)
* 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
* 4 łyżki cukru dark muscovado
(można zastąpić zwykłym)
jeśli jeżyny są kwaśne można dać 5 łyżek
* 1 łyżka octu balsamicznego (winnego
różowego lub 2 łyżki soku z cytryny)
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy, bądź na stolnicy sypiemy mąkę tak, by powstał kopczyk, robimy wgłębienie i dajemy w nie pozostałe składniki, wszystko siekamy nożem, aż powstaną drobne grudki. Następnie zagniatamy, aby składniki dobrze się połączyły, tworzymy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Kulę po wyjęciu rozwałkowujemy na okrągły placek większy niż średnica formy tak by wystarczyło na boki. Ciasto najlepiej włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wówczas wałkować,zaoszczędzi to problemu z ciastem przyklejającym się do wałka. Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem po czym dajemy na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a na wierzch wysypujemy fasolę lub kulki ceramiczne i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy papier, kulki i pieczemy jeszcze 5 minut.
Masa serowa: Podczas podpiekania ciasta przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy serek homogenizowany, pokruszoną chałwę, jajka, cukier i mąkę. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy i połączenia się składników.
Wyjmujemy ciasto i na podpieczony spód wylewamy gotową masę serowo-chałwową, zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 35-40 minut, aż masa serowa się zetnie i delikatnie zarumieni.
Dżemik jeżynowy: Do garnka wlewamy połowę wody, dodajemy cukier i mieszamy i zagotowujemy aż cukier się rozpuści, wtedy dodajemy jeżyny i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie w pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do wrzącej masy jeżynowej, mieszamy i gdy całość zacznie gęstnieć (po około 2 minutach) zdejmujemy z ognia. Owoce nie powinny się za bardzo rozlecieć. Masa nie musi być sztywna, że aż łyżka stoi, po włożeniu do lodówki na pewno stężeje. Dżemik delikatnie studzimy, ale jeszcze ciepły wykładamy na tartę. Ostudzoną tartę najlepiej na całą noc włożyć do lodówki.
Smaczego!!!
Już się zakochałam w tym połączeniu :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto wypróbować :)
UsuńRobiłam :) My się w niej zakochaliśmy :)
OdpowiedzUsuńja też, choć dopiero po drugim kawałku... :D
Usuńno rewelka wpis
OdpowiedzUsuń