Pierogi z botwinką i łososiem
Składniki:
Ciasto:
* 300 g mąki
* 3/4 łyżeczki soli
* około 200 ml ciepłej wody
Farsz:
* 350 g botwinki lub boćwiny (tylko liście)
* 80 g sera typu włoskiego lub ricotta
* 5 plastrów wędzonego łososia lub
350 g upieczonego łososia
* 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
* sól
* świeżo zmielony pieprz
* szczypta gałki muszkatołowej
* 5 łyżek tartego parmezanu
Przygotowanie:
Farsz: Botwinkę płuczemy odcinamy buraczki, łodyżki i pozostawiamy tylko liście, które następnie dość grubo siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy liście i podlewamy około 1/4 szklanki wody i gotujemy około 5 minut, aż liście zmiękną. Następnie liście odcedzamy, dokładnie odciskamy, drobno siekamy i wkładamy do miseczki. Dodajemy pozostałe składniki: sery, pokrojonego łososia i przyprawy, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli używamy gotowanego łososia, to lepiej jeśli będzie podsuszony niż wilgotny, dzielimy go na kawałki, wyciągamy ości, a następnie siekamy.
Ciasto: Wyciągamy stolnicę, przesiewamy mąkę robiąc coś na kształt kopca i dodajemy sól, następnie robimy wgłębienie w które powoli wlewamy wodę. Mąkę z boków podsypujemy do środka i powtarzamy wszystko od nowa, zalewamy wodą i podsypujemy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy małą szklaneczką kółka, układamy farsz i zlepiamy brzegi. Wrzucamy po kilka pierogów do garnka z dużą ilością posolonej wody i gotujemy 4-5 minut. Wyjmujemy pierogi, polewamy oliwą i posypujemy tartym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem lub koperkiem. Można też zrobić sos koperkowy 40 g masła topimy i dolewamy 250 g śmietanki kremówki, mieszamy i gdy trochę zgęstnieje dodajemy sól, pieprz i 4 łyżki drobno posiekanego koperku.Hmm, najlepiej jednak smakują wyjadane palcami prosto z miseczki. Trudno się oprzeć, gdy powracają wspomnienia z dzieciństwa, gdy każdy pieróg był na wagę złota, a kto pierwszy ten lepszy :D
Smacznego!!!
Wspaniałe pierogi z cudownym farszem, zjadłabym cała miskę! :)
OdpowiedzUsuńWitaj w klubie, podzielam Twoje uwielbienie dla pierogów, a te są pyszne :) Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :)
Usuń