Ciasto francuskie ze śliwkami
Składniki:
* 1 płat ciasta francuskiego
* około 12 śliwek
* 4 łyżki płatków migdałowych
Lukier:
* 5 łyżek cukru pudru
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 3 łyżeczki ciepłej wody
Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i dzielimy na pół. Na kawałku ciasta układamy po 3, a nawet 4 połówki owoców, w zagłębienie wsypujemy płatki migdałowe, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Ciastka powinny być rumiane, więc najlepiej zaglądać, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Po upieczeniu ciastka wyjmujemy, aby przestygły i przygotowujemy lukier. Do kubeczka wsypujemy cukier puder dodajemy wodę i sok z cytryny i wszystko mieszamy, aż powstanie biała jednolita masa. Jeśli będzie zbyt gęsta możemy dodać troszkę więcej wody, jeśli za rzadka dosypujemy cukru pudru. Najlepiej jeść jeszcze ciepłe, ostatnio o mało nie poparzyłam języka hehe. Fajnym pomysłem może być dodanie do ciastka gałki loda waniliowego. Upiekłam drugą porcję i już czuję ssanie, dlatego kończę pisanie i czym prędzej biegnę do kuchni :)
Smacznego!!!
więcej takich przepisów poproszę! uwielbiam takie proste, a zarazem efektowne słodkości :)
OdpowiedzUsuńPostaram się, bo ja też uwielbiam te proste i szybkie dania, które zaskakują i powalają smakiem :) Dziękuję za odwiedziny :D
UsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie zrobiłam raz - strasznie dużo czasu to zajmuje, a efekt wcale nie jest lepszy od dobrego (znaczy z masłem) ciasta kupnego.
To mnie pocieszyłaś :D Póki co nie będę myśleć o robieniu własnego, ale kiedyś, gdy będę miała wolną chwilę spróbuję, żeby przekonać się na własnej skórze...
Usuń