poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Ciasto francuskie ze śliwkami

Najłatwiejsze ciasto w świecie tak, tak, tak!!! Zainspirowałam się przepisem znalezionym w gazetce z Biedronki. Przygotowanie zajmie zaledwie 10 minut, potem 15 minut pieczenia, a efekt zachwycający. Kolejny raz przekonuję się, że w prostocie siła. Chwila moment i mamy gotowy deser w dodatku bez wysiłku,a goście mogą wpadać kiedy chcą. Jeśli ktoś potrafi, może przygotować własne ciasto francuskie, ja jeszcze się z tym nie zmierzyłam. Zawsze szkoda mi czasu, a gotowe ciasto zwykle leżakuje w lodówce, choć domyślam się, że różnica bywa diametralna. Ciasto, którego teraz używałam -gotowe, kupione, zawiodło mnie, na tyle, że skłonna byłam nawet zrobić własne, ale wykończona po wyścigu wolałam usiąść i obejrzeć film.Moim minusem jest to, że zawsze dążę do tego by ciasto wyglądało i smakowało perfekcyjnie i jak coś się psuje, mina mi rzednie, zapał opada ach...Ciasto się łamało, nie rozwinęło się tak jak zwykle, ale smak przełamał wszelkie żale. Na deser włączyłam sobie film "Faceci od kuchni" i zajadając ciastka oddałam się chwili przyjemności.

Ciasto francuskie ze śliwkami  


Składniki:

* 1 płat ciasta francuskiego
* około 12 śliwek
* 4 łyżki płatków migdałowych

 Lukier:

* 5 łyżek cukru pudru
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 3 łyżeczki ciepłej wody





Przygotowanie:

Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i dzielimy na pół. Na kawałku ciasta układamy po 3, a nawet 4 połówki owoców, w zagłębienie wsypujemy płatki migdałowe, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Ciastka powinny być rumiane, więc najlepiej zaglądać, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Po upieczeniu ciastka wyjmujemy, aby przestygły i przygotowujemy lukier.  Do kubeczka wsypujemy cukier puder dodajemy wodę i sok z cytryny i wszystko mieszamy, aż powstanie biała jednolita masa. Jeśli będzie zbyt gęsta możemy dodać troszkę więcej wody, jeśli za rzadka dosypujemy cukru pudru. Najlepiej jeść jeszcze ciepłe, ostatnio o mało nie poparzyłam języka hehe. Fajnym pomysłem może być dodanie do ciastka gałki loda waniliowego. Upiekłam drugą porcję i już czuję ssanie, dlatego kończę pisanie i czym prędzej biegnę do kuchni :)

Smacznego!!!








4 komentarze:

  1. więcej takich przepisów poproszę! uwielbiam takie proste, a zarazem efektowne słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się, bo ja też uwielbiam te proste i szybkie dania, które zaskakują i powalają smakiem :) Dziękuję za odwiedziny :D

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają :)
    Ciasto francuskie zrobiłam raz - strasznie dużo czasu to zajmuje, a efekt wcale nie jest lepszy od dobrego (znaczy z masłem) ciasta kupnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mnie pocieszyłaś :D Póki co nie będę myśleć o robieniu własnego, ale kiedyś, gdy będę miała wolną chwilę spróbuję, żeby przekonać się na własnej skórze...

      Usuń