Zamek w Mosznej jest bajkowy, niejedna kobieta chciałaby w nim zamieszkać. Rankiem zjeść śniadanie na tarasie z widokiem na park i fontannę, w której, wraz z budzącym się słońcem, powstaje tęcza...
Niejedna też wpada na pomysł sesji zdjęciowej na terenie parku, tylko czy 1-3 maja to dobry pomysł? NIE! Chyba, że ktoś lubi jak się na nich co chwilę ktoś gapi jak na jakąś atrakcję turystyczną. Zdecydowanie bardziej wolę prywatę, bo jak robić zdjęcia, gdy wokół kręcą się setki osób?
Zaczęliśmy od zwiedzania, spokojny spacer po parku, który odsłaniał przed nami swe piękno: wspaniałe łąki, niesamowity zapach kwiatów, trafiliśmy akurat na kwitnące azalie :) Po przechadzce poszliśmy po tobołki, rozłożyliśmy kocyk i z ogromną przyjemnością zabraliśmy się za jedzenie. Ludzi też już ubyło, więc spokojnie mogliśmy wypoczywać. To był naprawdę bardzo przyjemnie spędzony czas, oby więcej takich wypadów. Spodziewaliśmy się tłumów, mimo to każdy mógł znaleźć miejsce dla siebie.
Przepis pochodzi z bloga Śladami Słodkiej Babeczki.
Ślimaczki z serkiem topionym i czosnkiem
Składniki: na 16 sztuk
Ciasto:
* 225 ml letniego mleka
* 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki soli
* 450 g mąki pszennej chlebowej ( ale może być też zwykła pszenna)
* 30 g roztopionego masła
* 1 jajko
Nadzienie:
* 50 g miękkiego masła
* 200 g serka topionego (może być dowolny: ziołowy, z szynką lub gouda)
* 4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
* pół łyżeczki ziół prowansalskich
* drobno posiekany szczypiorek
ewentualnie
* plastry szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie w które wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier. Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Kiedy rozczyn zacznie się pienić dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie szykujemy nadzienie, rozcieramy masło z serkiem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko razem.
Po godzinie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 cm x 50 cm, smarujemy nadzieniem, posypujemy szczypiorkiem i rolujemy mocno dociskając (można też ułożyć na nadzieniu z sera szynkę parmeńską). Każdą rolkę kroimy na 8 równych części i układamy na wyłożonej papierem blaszce, albo w okrągłej formie żaroodpornej . Ślimaki układamy rozcięciem do dołu i pozostawiamy odstępy między nimi, bo bułeczki sporo rosną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Najbardziej lubimy jeszcze ciepłe, ale i na zimno smakują dobrze.
Smacznego!!!
wspaniale napisane
OdpowiedzUsuń