eSernikowa Królowa
Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, więc
należy wyjąć je z lodówki znacznie wcześniej.
Składniki:
Spód:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 100 g miękkiego masła
* 5 łyżek cukru
* 1 duże jajko (lub 2 małe)
* 60 g mąki
* 3/4 łyżeczki sody
* 6 łyżek mielonych orzechów lub migdałów
Masa serowa:
* 500 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego
3 razy (im bardziej gęsty tym lepiej) używam
gotowego sera śmietankowego
* 500 g sera mascarpone
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 3 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu
z wanilii
* 5 jajek + 3 żółtka ( białka potrzebujemy do bezy)
* 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 lub 36%,
najlepiej gęstej
* 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 1/4 szklanki drobno posiekanych rodzynek
Beza:
* 3 białka jajek
* 180 g cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* orzechy włoskie
Dodatkowo:
* słoiczek dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
* tortownica o średnicy 26 cm
Przygotowanie:
Spód:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dno formy wykładamy papierem, tworząc spódnicę dla formy, bowiem papierem nie wykładamy boków, a wystawiamy go na zewnątrz poza foremkę. Tak jakbyśmy chcieli owinąć dno tortownicy. Boki tortownicy smarujemy masłem. Do rondelka dajemy masło, cukier i połamaną czekoladę, wszystko stawiamy na słabym ogniu i mieszamy do połączenia się składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i energicznie mieszamy, następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę, a na koniec orzechy, wszystko mieszamy. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać jeszcze odrobinę mąki. Masę wykładamy równomiernie na spod tortownicy i pieczemy przez 8-9 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto,a piekarnik pozostawiamy włączony.
Masa serowa:
W czasie gdy pieczemy spód, zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Do miski wkładamy ser twarogowy, ser mascarpone, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy na najniższych obrotach miksera przez 2-3 minuty, aż masa będzie gładka. Następnie wbijamy po jednym jajku i po każdym miksujemy przez około 15-30 sekund, delikatnie i na najmniejszych obrotach. Po ostatnim jajku dodajemy żółtka i śmietankę, i również miksujemy około 1 minuty, uważamy by masa zbytnio się nie napowietrzyła. Wylewamy masę na spód i posypujemy delikatnie rodzynkami i skórką pomarańczową, ma powstać warstwa na masie serowej, nie należy mieszać. Masa może być rzadka, ale nie ma powodu do obaw, spokojnie. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 60 minut (nie wyłączamy piekarnika). Ja u siebie piekłam cały czas w temperaturze 170 stopni i sernik nie popękał, konsystencję miał zbitą. Na około 15 minut przed końcem pieczenia zabieramy się za przygotowanie bezy.
Beza:
Białka wlewamy do miski wsypujemy szczyptę soli i ubijamy, na najwyższych obrotach, na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Po dodaniu całości cukru miksujemy jeszcze około 5 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Po wyjęciu sernika smarujemy go dżemem pomarańczowym, a na niego wykładamy pianę z białek i posypujemy orzechami włoskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy 30 minut, potem jeszcze zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez kolejne 30 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i dokładnie studzimy. Sernik należy obkroić nożem i zdjąć obręcz, a następnie włożyć do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Kroimy ostrym nożem zanurzanym we wrzątku.Siadamy w wygodnym fotelu, rozkoszujemy się wspaniałym widokiem i smakiem i robimy wszystko by ta niesamowita chwila trwała jak najdłużej!
Smacznego!!
Fot. Piotr Kunc
Olśniewający :) Musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńZniknął w jedno popołudnie, ale nie ma co się rozpisywać nad smakiem, trzeba go koniecznie upiec :)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńbalonowe królewny z królewskim sernikiem
OdpowiedzUsuń