Póki jeszcze mogę objadam się szparagami :) Wracam po pracy i tworzę, wszystko jest pod ręką, a co najważniejsze mam światło. Uwielbiam długie dni, tyle można zrobić, a potem paść ze zmęczenia. Jutro też tak będzie, czeka mnie dzień w ogródku. Nie jest to, to co tygryski lubią najbardziej, ale chcę warzywa i owoce, to muszę dać coś od siebie. Czas wskoczyć w szorty i nabrać trochę koloru, oby nie czerwonego...
Tym razem szybka przekąska raz, dwa zagniatamy ciasto, nie musimy nawet czekać aż urośnie. Poza tym ciasto można też zamrozić i wykorzystać przy najbliższej okazji, ciężko podać składniki na połowę porcji, a nie zawsze jest potrzeba na taką ilość. Można też użyć ciasta francuskiego, wtedy to już w ogóle nie ma roboty, tylko kroimy i rolujemy. Zresztą w takie ciasto można zawinąć też parówki, kabanosy, fasolkę szparagową, paprykę, cukinię albo zrobić tartę. Na pewno jest to świetny pomysł na piknik, wystarczy wziąć ze sobą sprawdzony dip i podgryzać, ach jak ja to lubię!!
Szparagi w cieście z szynką parmeńską
Składniki: (około 20 sztuk)
Ciasto:
* 200 g mąki
* 60 g masła - roztopionego
* 1 jajko
* 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
* 5 łyżek ciepłej wody
* sól morska
Dodatkowo:
* 20 szparagów
* 10 plastrów szynki parmeńskiej, serrano,
gotowanej lub wędzonego boczku
* tarty ser parmezan lub 20 słupków innego
żółtego sera - kroimy w plastry, a te na słupki
(1 cm/1 cm)
* oliwa z oliwek do posmarowania główek
szparagów
* ząbek czosnku
* 2 łyżki masła
* roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
* sól, świeżo zmielony pieprz
* czarnuszka, sezam, sól morska
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy drożdże i sól, wlewamy roztopione masło i ciepłą wodę, a na koniec jajko. Ciasto zagniatamy około 15 minut, można też użyć mieszadła miksera. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy prostokąty, które następnie przecinamy po skosie tak, by powstały dwa trójkąty. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem, a następnie smarujemy trójkąty ciasta.
Plaster szynki przecinamy na pół i jeśli używamy sera w słupku owijamy ser i szparaga szynką (jeśli ser jest starty sypiemy go na ciasto), a następnie główki smarujemy olejem i oprószmy sola i pieprzem. Takie zawiniątko układamy u podstawy trójkąta, rolujemy, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 15 minut, na złoty kolor.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz