poniedziałek, 12 stycznia 2015

Zupa krem z czerwonej soczewicy z klopsikami

  Zupa w sam raz na zimowe popołudnia, a dodatek chili każdego rozgrzeje:) Zapach prażonej soczewicy, cudowny, do tego czosnek i cebula, ach nie można się oprzeć!!! Soczewica w mojej szafce raczej nie miała swojego miejsca, kupiłam ją przypadkiem i przypadkiem też trafiłam na przepis.Skusił mnie napis na opakowaniu " duża zawartość błonnika" i ciekawość smaku. Podprażona wraz ze słodką papryką zachęca do dalszego gotowania, dodana do wywaru traci na intensywności, jednak w tym momencie nie ma już odwrotu :). Zastanawiało mnie też połączenie z pomidorami, bo szczerze mówiąc spodziewałam się, że zupa może przypominać pomidorówkę. Jak się okazało nic bardziej mylnego hehe, to kompletnie dwie różne zupy, a pomidory jakby gdzieś zniknęły. W pewnym sensie soczewica przypomina troszkę groch, w sumie zieloną można z nim nawet pomylić.
  Do zupy można dodać kleks gęstej śmietany 36%, grzanki, a także pokruszony ser feta. Przepis podpatrzyłam w miesięczniku Moje Gotowanie i tam zamiast klopsików są köftesi, czyli klopsiki tylko z jagnięciny, nie miałam jej pod ręką, więc wykorzystałam co było w zamrażarce. Zupa jest szybka w przygotowaniu, więc nim się obejrzycie będzie gotowa. Robiłam z podwójnej porcji, nie zwiększałam jednak ilości skórki z cytryny i dałam 1/2 łyżeczki chili co jak dla mnie wystarczyło w zupełności. Miałam wrażenie, że następnego dnia smakowała jeszcze lepiej.



Zupa krem z czerwonej soczewicy z klopsikami (4 porcje)

Składniki:        

Klopsiki:

* 40 dag mięsa mielonego ja miałam wieprzowe
   (w przypadku köftesi będzie to jagnięcina bez kości )
* 1 łyżka oleju
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* sos sojowy
* pieprz mielony
* 1/2  łyżeczki kminu rzymskiego

Zupa:

* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 5 łyżek masła
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 10 dag czerwonej soczewicy (suchej)
* 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
* puszka pomidorów bez skóry
* cytryna
* 1/3 łyżeczki chili ( w przepisie 1/2 łyżeczki)
* sól
* pieprz


Przygotowanie:

Klopsiki: Jeśli mamy mięso w kawałku, zaczynamy od zmielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kilkanaście sekund. Następnie studzimy, dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, i kminem rzymskim. Z tak powstałej masy formujemy małe kuleczki - klopsiki lub köftesi

Zupa: W rondelku rozpuszczamy masło, na które wrzucamy soczewicę i słodką paprykę, mieszamy prażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy do czasu, aż soczewica zmięknie, wówczas dodajemy pomidory i startą skórkę z cytryny i po 10 minutach miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Do ugotowanej i zmiksowanej zupy dodajemy przygotowane, surowe klopsiki lub köftesi, całość gotujemy jeszcze na średnim ogniu przez 15 minut.
 Zupę podajemy z kleksem śmietany, malutkimi grzankami z chleba i posypujemy listkami kolendry lub pietruszki, bądź serem feta.

Smacznego!!!







3 komentarze:

  1. bardzo smaczna, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie rozgrzewająca i sycąca :) Idealna na obiad, gdy człowiek się rozgrzać po powrocie do domu nie może...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak fantastycznie rozgrzewa, a smak pozostaje w pamięci na długo :)

      Usuń