Do zupy można dodać kleks gęstej śmietany 36%, grzanki, a także pokruszony ser feta. Przepis podpatrzyłam w miesięczniku Moje Gotowanie i tam zamiast klopsików są köftesi, czyli klopsiki tylko z jagnięciny, nie miałam jej pod ręką, więc wykorzystałam co było w zamrażarce. Zupa jest szybka w przygotowaniu, więc nim się obejrzycie będzie gotowa. Robiłam z podwójnej porcji, nie zwiększałam jednak ilości skórki z cytryny i dałam 1/2 łyżeczki chili co jak dla mnie wystarczyło w zupełności. Miałam wrażenie, że następnego dnia smakowała jeszcze lepiej.
Zupa krem z czerwonej soczewicy z klopsikami (4 porcje)
Składniki:
Klopsiki:
* 40 dag mięsa mielonego ja miałam wieprzowe
(w przypadku köftesi będzie to jagnięcina bez kości )
* 1 łyżka oleju
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* sos sojowy
* pieprz mielony
* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Zupa:
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 5 łyżek masła
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 10 dag czerwonej soczewicy (suchej)
* 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
* puszka pomidorów bez skóry
* cytryna
* 1/3 łyżeczki chili ( w przepisie 1/2 łyżeczki)
* sól
* pieprz
Przygotowanie:
Klopsiki: Jeśli mamy mięso w kawałku, zaczynamy od zmielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kilkanaście sekund. Następnie studzimy, dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, i kminem rzymskim. Z tak powstałej masy formujemy małe kuleczki - klopsiki lub köftesi
Klopsiki: Jeśli mamy mięso w kawałku, zaczynamy od zmielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kilkanaście sekund. Następnie studzimy, dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, i kminem rzymskim. Z tak powstałej masy formujemy małe kuleczki - klopsiki lub köftesi
Zupa: W rondelku rozpuszczamy masło, na które wrzucamy soczewicę i słodką paprykę, mieszamy prażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy do czasu, aż soczewica zmięknie, wówczas dodajemy pomidory i startą skórkę z cytryny i po 10 minutach miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Do ugotowanej i zmiksowanej zupy dodajemy przygotowane, surowe klopsiki lub köftesi, całość gotujemy jeszcze na średnim ogniu przez 15 minut.
bardzo smaczna, polecam! :)
OdpowiedzUsuńCudownie rozgrzewająca i sycąca :) Idealna na obiad, gdy człowiek się rozgrzać po powrocie do domu nie może...
OdpowiedzUsuńO tak fantastycznie rozgrzewa, a smak pozostaje w pamięci na długo :)
Usuńrewelka blog
OdpowiedzUsuń