- "Mamusiu ja chcę serduszka i kwiatuszki"
Jak widać nie pokusiłam się o kwiatuszki...
Wytrawne Ptysie
Paris Brest sale
(7 sztuk)
Składniki:
* 125 ml wody
* 125 ml mleka
* 10dag masła
* szczypta soli
* 1 łyżeczka cukru
* 17dag mąki przesianej
* 4 średnie jajka
Przygotowanie:
Wlewamy wodę z mlekiem do rondla i dodajemy masło, sól i cukier. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy aż masło się stopi. Wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie, aż uzyskamy gładkie, lśniące ciasto, które nie lepiąc się odchodzi od brzegów rondla. Zdejmujemy z ognia i wciąż mieszamy aż ciasto będzie chłodne w dotyku.Wbijamy po jednym jajku, nie przerywając mieszania (pomogłam sobie mikserem, na najniższych obrotach, aż do połączenia składników, na koniec wymieszałam łyżką). Gdy masa będzie gładka i lśniąca, przekładamy ją do worka cukierniczego i wylewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia krążki przypominające bajgle. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam makiem i sezamem i w takim zestawie smakują lepiej :)
Rozgrzewamy piekarnik do temp 180' i pieczemy 20-25 minut (u mnie było 30minut), aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.
Nadzienie:
Wersja I
* wędzony łosoś
* ser brie
* kiełki brokułu
* majonez
Wersja II
* wędzony łosoś
* liście szpinaku
* biały serek chrzanowy
Wersja III
* rukola
* ser z niebieską pleśnią
* gruszka
Wersja IV
* biały serek chrzanowy
* ser brie
* szynka prosciutto
* ogórek
* kiełki brokułu
Nadzienie według Rachel Khoo
* 15dag brie de Meaux lub innego sera brie
pokrojonego na plastry
* 2 małe jabłka poszatkowane
* 10 dag liści młodego szpinaku
Mus musztardowy:
* 50 ml śmietany kremówki
* łyżka musztardy z ziarnem gorczycy
* 1 białko
Ubitą śmietanę wymieszaj z musztardą delikatnie, ubij na sztywno białko i połącz ze śmietaną, przełóż do worka cukierniczego. Upieczone ciasto przetnij na krążki w poziomie na pół. Dolne połówki przykryj plastrami sera brie a potem jabłkiem. Wyciśnij na jabłka śmietanę, połóż szpinak i przykryj górną połową ciasta. Podawaj od razu :-)
Smacznego!!!
Razem ze mną w "Wypiekaniu na śniadanie" udział wzięli:
Paweł z Pieczenie chleba i inne przepisy
Kinga z Małe Kulinaria
Małgorzata z Smaki Alzacji
Marzena z Zacisze kuchenne
ptysi w wersji wytrawnej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na wszystkie Twoje wersje:-) Dziękuję za wspólne wypiekanie-)
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńCiekawy i interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńmnóstwo inspiracji na tym blogu!
OdpowiedzUsuńinspirujący wpis!
OdpowiedzUsuńwow
OdpowiedzUsuńAjj będzie dzisiaj pieczone :) dzięki za pomysł
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem wyniku pieczenia😁
UsuńWygląda ciekawie. Chyba spróbuje zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam: https://lores.pl/produkty/rajstopy/rajstopy-ze-szwem/
wyprobuje dzieki
OdpowiedzUsuń