sosem miodowo-cytrynowym
(4 porcje)
Składniki:
* 1 opakowanie rukoli
* 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
* 1 owoc granatu
* 1 gruszka
* około 10 orzechów włoskich
* 2 piersi z kurczaka
Sos miodowo- cytrynowy
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki musztardy
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
* sól
* świeżo mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Umytą rukolę układamy na talerzu, po dwie garści na każdym, ser kroimy w kostkę rozrzucamy na sałacie i posypujemy posiekanymi orzechami. Gruszkę kroimy na plasterki i układamy na rukoli.
Piersi z kurczaka obieramy z błonek, najlepiej jeśli nie będą zbyt grube, lepiej się wówczas podsmaża. Jeśli jednak mamy spory kawałek można ją delikatnie rozbić, albo przeciąć w poprzek. Mięso posypujemy delikatnie solą, następnie przyprawą arabską zatar, całość podsmażamy na kilku łyżkach oleju, 3-4 minuty z każdej strony. Można też użyć własnej sprawdzonej przyprawy. Po usmażeniu kroimy pod skosem plastry i układamy na rukoli. Łączymy wszystkie składniki sosu i polewamy przed podaniem sałatki. Możemy podać z grzankami z serem żółtym lub bagietką, paluszkami grissini, albo focaccią. Taki zestaw możemy też zawinąć w tortillę. Jedno danie, a tyle możliwości :D Zapomniałam o lampce wina :D
Smacznego!!!
dobry pomysł na wieczorną przekąskę we dwoje :)
OdpowiedzUsuńSkoro pomysł już jest to pozostał tylko jeden krok-wykonanie :D Dziękuję za odwiedziny :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Właśnie sałatka została spałaszowana i jest pyszna ;)
OdpowiedzUsuńfajnie napisane
OdpowiedzUsuń