Pizza ze szparagami i sosem migdałowym
Składniki:
Ciasto: (4 okrągłe spody lub duża blacha z piekarnika)
* 500 g mąki pszennej
* 300 ml ciepłej wody
* 1 łyżeczka cukru
* 1 saszetka suszonych drożdży (7 g) lub
25 g świeżych drożdży
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka soli
Sos migdałowy:
* 100 g płatków migdałowych
* 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 %
* 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* szczypta gałki muszkatołowej
* sól
* świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
* około 28 szparagów
* 20 cienkich plastrów wędzonego boczku
* 8 pieczarek pokrojonych w plasterki
* biała część pora
* 3 opakowania tartej mozzarelli po 150 g lub
4 kulki mozzarelli w zalewie (125 g)
* parmezan do posypania
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i mieszamy. Drożdże wsypujemy do ciepłej wody, dodajemy cukier, oliwę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, do czasu, aż drożdże się spienią, po czym wlewamy do miski z mąką i mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, powinno zrobić się gładkie i elastyczne, a co najważniejsze nie powinno kleić się do rąk. Ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
Sos: Płatki migdałowe zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Potem odcedzamy, przekładamy do pojemnika rozdrabniacza, dodajemy śmietankę, sól, świeżo zmielony pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i miksujemy. Przygotowany sos odstawiamy do lodówki, w tym czasie białą część pora kroimy na plasterki. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojonego pora i dokładnie mieszamy, dzięki temu nie spali się na wiór. Boczek wytapiamy na suchej patelni, pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki ( już one wiedzą w którym miejscu się złamać), można je natłuścić używając oliwy wymieszanej z solą i pieprzem, albo położyć na nich wytopiony boczek i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotowujemy prawy sierpowy i uderzamy prosto w puszyste serce ciasta. Przyjemne uczucie :) Ciasto zagniatamy jeszcze przez 3 minuty i dzielimy na 4 części, a każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Nierozwałkowane kawałki ciasta przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Na okrągły placek dajemy sos migdałowy, sypiemy krążki pora, układamy szparagi, boczek i pieczarki. Pieczemy przez 10-13 minut, aż brzegi będą ładnie zarumienione. Możemy polać sosem migdałowym, tym, który dawaliśmy na spód pizzy.
Smacznego!!!
Warsztaty czy pizza z sosem migdałowym... hmmm... PIZZA!
OdpowiedzUsuńSos absolutnie genialny, ukradam :)
Zdecydowanie PIZZA, a sos świetny, z czystym sumieniem mogę polecić i dziękuję za odwiedziny :)
Usuń