Czułam się jakbym piekła hurtowo, brakowało tylko, żebym otworzyła okienko i częstowała pizzą... Z piekarnika wychodziła kolejna pizza, a ja byłam coraz szczęśliwsza. Tym bardziej, że wypróbowałam jeszcze inny sos i gdybym miała wybierać którą wolę bardziej, chyba nie mogłabym się zdecydować. Dziś podsyłam przepis na pizzę ze szparagami i z białym sosem z cebulą. Będę tęsknić za szparagami, dlatego póki jeszcze są goszczą w mojej lodówce i na moim stole.
Pizza ze szparagami i białym sosem
Składniki:
Ciasto: (4 okrągłe spody lub duża blacha z piekarnika)
* 500 g mąki pszennej
* 300 ml ciepłej wody
* 1 łyżeczka cukru
* 1 saszetka suszonych drożdży (7 g) lub
25 g świeżych drożdży
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka soli
Biały sos z cebulką:
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
* 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* 1 szklanka śmietanki kremowej 30 %
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz
* zioła: 1 łyżka oregano, tymianku lub posiekanej
natki pietruszki
Dodatkowo:
* około 28 szparagów
* 20 cienkich plastrów wędzonego boczku
* 8 pieczarek pokrojonych w plasterki
* pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
* 3 opakowania tartej mozzarelli po 150 g lub
4 kulki mozzarelli w zalewie (125 g)
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i mieszamy. Drożdże wsypujemy do ciepłej wody, dodajemy cukier, oliwę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, do czasu, aż drożdże się spienią, po czym wlewamy do miski z mąką i mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, powinno zrobić się gładkie i elastyczne, a co najważniejsze nie powinno kleić się do rąk. Ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Przygotowujemy prawy sierpowy i uderzamy prosto w puszyste serce ciasta. Przyjemne uczucie :) Ciasto zagniatamy jeszcze przez 3 minuty i dzielimy na 4 części, a każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Nierozwałkowane kawałki ciasta przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Boczek wytapiamy na suchej patelni, cebulę należy przekroić na pół i kroimy cienkie plastry (piórka), pieczarki obieramy kroimy na pół, a następnie na plasterki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki ( już one wiedzą w którym miejscu się złamać), można je natłuścić używając oliwy wymieszanej z solą i pieprzem, albo położyć na nich wytopiony boczek i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Sos: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy przez 10 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Cebulka powinna mieć ładny złoty kolor, następnie dodajemy czosnek, a po 2 minutach wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Po 5 minutach sos już powinien zgęstnieć, a wtedy dorzucamy zioła. Sosem smarujemy spód pizzy, sypiemy ser lub układamy plastry mozzarelli, układamy szparagi, boczek i posypujemy pieczarkami, i cebulką. Cebulę warto wrzucić do miseczki z 2 łyżkami oliwy z oliwek, zapobiegnie to jej przypaleniu. Pieczemy 10-12 minut, aż spód i boki będą delikatnie zarumienione, i chyba już nie muszę pisać co potem...?
Smacznego!!!
pizza i szparagi - to lubię!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że znów przyjdzie czekać cały rok na te smakołyki... Dziękujemy za odwiedziny :)
UsuńNajlepsza pizza ze szparagami , robię ją często i polecam.
OdpowiedzUsuńJa czekam na nią cały rok, a potem rozpływam się w tym niesamowitym smaku
Usuńniesamowity blog
OdpowiedzUsuń