Przepis na prosty, pyszny i zdrowy deser. Już od jakiegoś czasu zbierałam się do przetestowania tego smakołyku i nie żałuję, bo efekt końcowy zdecydowanie mnie zachwycił. Niestety Emilka nie lubi przetworzonych owoców, a szkoda, bo fajnie byłoby sobie razem zajadać. Może kiedyś uda mi się ją przekonać do dżemów czy tego typu deserów, póki co sama zajadam. Idealna chrupiąca skorupka, a do tego letnie owoce, biała czekolada i lody waniliowe hmmm niebo w gębie. Najważniejsze jest to, że można dowolnie modyfikować. Deser ten podobno powstał podczas drugiej wojny światowej, kiedy to brakowało wszystkiego. Cóż po raz kolejny mogliśmy się przekonać, że potrzeba jest matką wynalazku, a kobieta przyparta do muru bywa niezwykle kreatywna. W taki sposób powstawało ciasto bez spodu, choć posypane kruszonką, różniące się za każdym razem owocami użytymi do wypełnienia. Ja też będę kombinowała, bo skoro nie ma spodu to chyba jest i mniej kalorii. Tyle, że ja muszę dodać czekoladę i lody i tak jestem do przodu hehe.
Crumble z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
* 250 g rabarbaru
* 200 g truskawek
* 2-3 łyżki cukru
* łyżeczka cukru waniliowego
Kruszonka:
* 100 g płatków owsianych
* 40 g cukru brązowego
* 4 łyżki mąki
* 90 g zimnego masła
Dodatkowo:
* 6 kostek białej czekolady
lub
* szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki, truskawki kroimy na ćwiartki i zasypujmy cukrem, mieszamy, a następnie odstawiamy na chwilę, by owoce puściły sok. Płatki owsiane wsypujemy do miseczki, dodajemy mąkę, cukier i drobno posiekane masło, rozcieramy wszystko palcami tworząc kruszonkę. Owoce odsączamy (jeśli używamy cynamonu to jest ten moment by posypać nim owoce i wymieszać), przekładamy do foremek do zapiekania, posypujemy pokruszoną białą czekoladą, a na wierzchu układamy kruszonkę i delikatnie dociskamy. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 25 -30 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!!!
wygląda smakowicie i zdaje się być łatwe do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńNawet bardzo łatwe, zachęcam do wypróbowania, najlepiej z gałką loda waniliowego :)
Usuń