Co najważniejsze, wszystko możemy przygotować dzień wcześniej, a rano tylko wrzucić do kokilek i gotowe! :)
Kurki zapiekane w kokilkach
Składniki: (2 porcje)
* 2 średnie jajka
* 4 plastry szynki parmeńskiej
* 100 g kurek
* mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka masła
* 1 łyżeczka oleju
* 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
* 2 plastry o grubości 1,5 cm sera z niebieską pleśnią
(gorgonzola, lazur)
* szczypta gałki muszkatołowej
* szczypta rozmarynu i tymianku
* sól, świeżo zmielony pieprz
* opcjonalnie 1 posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia i osuszenia kurek, następnie jeśli mamy większe okazy kroimy je na pół, albo na cztery części.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na patelnię dajemy masło wraz z oliwą i podsmażmy pokrojoną w kostkę cebulę, jak zacznie nabierać złotego koloru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Po około dwóch minutach (tak by czosnek dał o sobie znać zapachem, a zarazem, by się nie przypalił) dodajemy kurki i podsmażamy około 10 minut, gdy puszczą soki dodajemy przyprawy, śmietankę, mieszamy. Jeśli używamy orzechów wrzucamy je na rozgrzaną, suchą patelnię, chwilkę podpiekamy i dodajemy do kurek. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur). Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Kokilki smarujemy masłem, wykładamy szynką parmeńską tworząc obręcz. Do środka każdej kokilki dajemy 4 łyżki kurek z jednej strony robimy delikatne wgłębienie, by można było wbić jajko, które następnie posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę tak by sięgała do połowy wysokości kokilek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut (w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć ścięte żółtko). Podajemy od razu z dodatkiem ciemnego pieczywa z rukolą, pomidorkiem i plasterkami czarnych oliwek lub podpieczonej bagietki z masłem czosnkowym i serem.
Smacznego!!!
Cudowne śniadanko, a na kolację zjadłabym powtórkę. Pozdrawiam Ewelinko. :) Danusia
OdpowiedzUsuń