Wróciłam po pracy i postanowiłam spróbować czegoś nowego, a zarazem lekkiego, bo wieczór raczej nie sprzyja jedzeniu tłustych potraw. Już w zeszłym roku planowałam przetestować takie połączenie smaków, ale nim się zdecydowałam figi zniknęły ze sklepowych półek. W tym roku się udało i powiem, że pyszne było to doświadczenie. Żałuję tylko, że nie miałam rukoli pod ręką. To byłby idealny dodatek do figi, zwykła sałata też dała radę, ale mogło być jeszcze smaczniej. Lubię perfekcję i uczucie zadowolenia jakie pojawia się podczas jedzenia. Świetnie pasują z lampką czerwonego wina, bagietką i nastrojową muzyką. W dodatku przygotowanie takiej kolacyjki nie wymaga ani szczególnych zdolności, ani też nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Figi otulone szynką parmeńską
(2 porcje)
Składniki:
* 2 figi
* 4 plasterki szynki parmeńskiej
* 4 łyżeczki serka koziego kremowego
* odrobina rozmarynu
* 2 posiekane orzechy włoskie
lub łyżka orzeszków pinii
Sos do polania:
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka oliwy
* 1 łyżka cytryny
* sól, świeżo zmielony pieprz
oraz
* ocet balsamiczny
* bagietka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Figi myjemy nacinamy nożem na krzyż, uważając przy tym by nie przeciąć do końca, najlepiej tak trochą za połowę. Ściskamy delikatnie od dołu i figa fajnie się otworzy,będzie wyglądała jak kwiat. Następnie wypełniamy serkiem kozim wymieszanym z rozmarynem, owijamy plasterkami szynki złożonymi na pół, posypujemy orzechami włoskimi i skrapiamy delikatnie sosem miodowo - cytrynowym oraz octem balsamicznym. Wkładamy do kokilki wysmarowanej masłem i zapiekamy przez 15 minut. Do miseczki dajemy garść rukoli polewamy sosikiem, a na wierzchu układamy upieczoną figę. Nalewamy kieliszek czerwonego wina, a najlepiej dwa i zaczynamy przyjemny wieczór...
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz