czwartek, 19 listopada 2020

Curry z batatami i kalafiorem

 To jest pyyyszne!!! Kilka razy już próbowałam, ale nie potrafię przekonać się do diety wegetariańskiej. Choć ciągle gdzieś tam mam z tyłu głowy, że pewnie jest zdrowsza i może warto byłoby zacząć, to i tak do każdej potrawy dodaję mięsiwo. Może skorzystać z reguły 5 sekund i za każdym razem kiedy w głowie zaświta myśl "dodaj mięso" będę odliczać 5...4...3...2...1  i żegnaj!!! 

W zasadzie w tej potrawie wcale nie jest potrzebny kurczak, oryginalny przepis, który pochodzi z Kwestii Smaku jest właśnie w wersji wegetariańskiej. Może czas się przełamać i zacząć żyć i jeść inaczej?

Curry smakowało wszystkim, może poza Emilką, bo jej trudno dogodzić.


CURRY Z BATATAMI I KALAFIOREM   

SKŁADNIKI:

* 1 cebula

* 1 łyżka oleju roślinnego

* 3 ząbki czosnku

* 3 cm kawałek imbiru

przyprawy:

* 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

* 1 łyżeczka ostrej papryki

* 2 łyżeczki kurkumy

* 1 puszka krojonych pomidorów

*1 szklanka wody

* 500 g batatów                                                                            


* 300 g kalafiora

* 250 ml mleka kokosowego

* pierś z kurczaka

* przyprawa gyros

DODATKOWO:

* 70  g orzechów nerkowca

* 2 torebki ryżu

* świeża kolendra lub pietruszka


PRZYGOTOWANIE:

Obieramy cebulę, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni, lub garnku, wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, przez około 5 min, na średnim ogniu, wówczas dodajemy przeciśnięty czosnek i starty imbir. Mieszamy i smażymy jeszcze przez 1 minutę, wtedy dodajemy przyprawy i chwilę razem podsmażamy, aż będziemy wyczuwać uwalniający się aromat. Następnie wlewamy pomidory i wodę, jak się zagotują dorzucamy pokrojone w kostkę bataty, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 30 minut bez przykrycia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę posypujemy przyprawą gyros i podsmażamy na oleju. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do potrawy łącznie z kurczakiem. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na suchą patelnię (bez oleju) wrzucamy orzechy  do zarumienienia. Curry podajemy z ryżem, orzechami i kolendrą lub pietruszką.

SMACZNEGO!!!






2 komentarze:

  1. Polecam spróbować diety nie wegetariańskiej a nawet wegańskiej :) zdrowa i pyszna :) mięso wcale nie jest smaczne, ludzie lubią przyprawy a nie mięso, jeżeli ktoś uważa że jest inaczej niech spróbuje surowego mięsa bez soli, pieprzu i jakiejkolwiek przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę się z Tobą zgodzić, ale w moim życiu zawsze było mięso. Nie czuję potrzeby rezygnacji z niego. Chyba nie jestem gotowa z niego zrezygnować...

      Usuń