Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, nic nie zmieniałam ani w kwestii składników, ani przygotowania. Jedyna zmianą z mojej strony był dodatek truskawek do masy, co według wszystkich pożeraczy było dobrym posunięciem.
Ciasto ze szpinakiem LEŚNY MECH
Składniki:
* 350 - 400 g szpinaku
* 3 duże jajka
* 3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
* 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki soku z cytryny
* skórka otarta z 1 cytryny
Masa śmietankowa:
* 250 ml śmietany kremówki 36%
* 150 g serka mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być schłodzone
Dodatkowo:
* 15 średnich truskawek pokrojonych na 4 części
do masy śmietanowo-serowej
* 15 średnich truskawek pokrojonych na 4 części
do masy śmietanowo-serowej
* 6 truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Do ciasta możemy użyć świeżego lub mrożonego szpinaku. W przypadku świeżego odcinamy ogonki i jeśli mamy duże liście najlepiej je posiekać przed wrzuceniem do rozdrabniacza i nie upychać na siłę. Najlepiej dać tyle by dało się potrząsać zawartością, miksowanie idzie wówczaas zdecydowanie szybciej, niż przy pełnym pojemniku. Jeśli natomiast używamy mrożonego szpinaku najlepiej go rozmrozić, odcedzić nadmiar wody, a następnie zmiksować na papkę.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie puszysta piana (około 10 minut). Następnie do ubitej piany wlewamy olej ciągle miksując, aż do połączenia się składników. Potem dodajemy szpinak, sok i skórkę z cytryny. Po zmiksowaniu wszystkich składników odstawiamy mikser, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tworząc spódniczkę( wypuszczamy papier na zewnątrz i zapinamy obręcz). Pieczemy w temperaturze 165 stopni (góra-dół) przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i najpierw studzimy w formie, a potem przekładamy na kratkę. Ciasto kroimy na dwa blaty, może urosnąć z górką, więc trzeba wyrównać wierzch, a pozostałości użyć do pokruszenia wierzchniej warstwy.
Masa śmietankowa: Wszystkie składniki dajemy do miski i ubijamy, najpierw na średnich obrotach, a po około 2 minutach zwiększamy na największe. Po ubiciu sztywnej masy odkładamy 8 kopiastych łyżek, a do pozostałej dodajemy pokrojone na 4 części truskawki i mieszamy. Masę wykładamy na jeden blat i przykrywamy drugim. Na wierzchu z pozostałej masy wyciskamy, szprycą lub za pomocą rękawa cukierniczego, rozetki i na nich układamy połówki truskawek. U mnie z płatków róży powstał kwiat,pani Dorota bloga Moje Wypieki zrobiła dekorację z młodych listków szpinaku, użyjcie wyobraźni i...
Smacznego!!!
Do ciasta możemy użyć świeżego lub mrożonego szpinaku. W przypadku świeżego odcinamy ogonki i jeśli mamy duże liście najlepiej je posiekać przed wrzuceniem do rozdrabniacza i nie upychać na siłę. Najlepiej dać tyle by dało się potrząsać zawartością, miksowanie idzie wówczaas zdecydowanie szybciej, niż przy pełnym pojemniku. Jeśli natomiast używamy mrożonego szpinaku najlepiej go rozmrozić, odcedzić nadmiar wody, a następnie zmiksować na papkę.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie puszysta piana (około 10 minut). Następnie do ubitej piany wlewamy olej ciągle miksując, aż do połączenia się składników. Potem dodajemy szpinak, sok i skórkę z cytryny. Po zmiksowaniu wszystkich składników odstawiamy mikser, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tworząc spódniczkę( wypuszczamy papier na zewnątrz i zapinamy obręcz). Pieczemy w temperaturze 165 stopni (góra-dół) przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i najpierw studzimy w formie, a potem przekładamy na kratkę. Ciasto kroimy na dwa blaty, może urosnąć z górką, więc trzeba wyrównać wierzch, a pozostałości użyć do pokruszenia wierzchniej warstwy.
Masa śmietankowa: Wszystkie składniki dajemy do miski i ubijamy, najpierw na średnich obrotach, a po około 2 minutach zwiększamy na największe. Po ubiciu sztywnej masy odkładamy 8 kopiastych łyżek, a do pozostałej dodajemy pokrojone na 4 części truskawki i mieszamy. Masę wykładamy na jeden blat i przykrywamy drugim. Na wierzchu z pozostałej masy wyciskamy, szprycą lub za pomocą rękawa cukierniczego, rozetki i na nich układamy połówki truskawek. U mnie z płatków róży powstał kwiat,pani Dorota bloga Moje Wypieki zrobiła dekorację z młodych listków szpinaku, użyjcie wyobraźni i...
Smacznego!!!
przepyszny ten leśny mech!! naprawdę godny polecenia :)
OdpowiedzUsuńJadłam niedawno w Turcji i było mniam!
OdpowiedzUsuńFantastyczne jest to, że można ciągle odkrywać nowe smaki i połączenia. Kuchnia daje mnóstwo nowych możliwości :)
OdpowiedzUsuńznam smak tego ciacha, pycha :)
OdpowiedzUsuńNie znam nikogo, kogo by to ciasto nie zauroczyło. Jest w nim coś magnetyzującego. A właściwie nie coś, tylko ten szpinak, który nadaje mu nieziemskiego koloru ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten placek :)
OdpowiedzUsuńwszystko mi sie tu podoba super !
OdpowiedzUsuń