W sklepach pojawiły się figi, ciężko mi było przejść obojętnie, tym bardziej, że w głowie pojawiła się ochota na sernik...:D
Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku, ale postanowiłam go troszkę udoskonalić, czytaj dorzucić kalorii. Przy sernikach najbardziej lubię wykorzystywać spód z ciastek oreo, wydaje mi się, że robi się go szybciej. Sernik powstał błyskawicznie, aż byłam z siebie dumna :D
Chyba nie mam natchnienia do pisania czegoś więcej niż sam przepis... To taka niemoc jak u Mr. Biga z "Sexu w Wielkim Mieście", gdy miał napisać słowa przysięgi... Myślę, że skorzystam z rady Carrie Bradshaw i napiszę po prostu FIGOVE LOVE
Przepis wrzucam dla koleżanki, dzięki której miałam motywację, żeby w ogóle go napisać.
Sandra- dziękuję :D
Przepis wrzucam dla koleżanki, dzięki której miałam motywację, żeby w ogóle go napisać.
Sandra- dziękuję :D
Składniki:
Spód:
* opakowanie ciastek oreo - 176 g
* 100 g herbatników czekoladowych
* 100 g masła
Masa serowa:
* 1 tabliczka białej czekolady z orzechami
* 500 g twarogu sernikowego
* 250 g mascarpone
* 2/3 szklanki cukru
* 1 budyń śmietankowy
* 1 cukier waniliowy
* 1 jajko
Dodatkowo:
* 4-5 fig
* 100 g borówek
* syrop klonowy lub z agawy
* listki mięty
Przygotowanie:
SPÓD: Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem, przed zamknięciem tortownicy, papier wypuszczamy na zewnątrz (powinien utworzyć spódnicę). Ciastka kruszymy na piasek (można blenderem, albo wrzucamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem). Dodajemy roztopione masło, przygotowanym ciastem wykładamy dno tortownicy, mocno dociskamy i wkładamy do lodówki (na czas przygotowania masy serowej).
MASA SEROWA: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W kąpieli wodnej rozpuszczamy biała czekoladę. Kąpiel wodna oznacza, że do większego garnka wlewamy wodę, na nim ustawiamy metalową miseczkę lub rondelek i do niego wrzucamy czekoladę. Pod wpływem gorącej wody topi się czekolada. Najlepiej stać i mieszać, bo wówczas będziemy mieli pewność, że nie powstaną grudki. Sery miksujemy z cukrem na średnich obrotach, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, budyń, cukier waniliowy. Po połączeniu się składników dodajemy jajko i znów miksujemy. Na spód wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu układamy pokrojone owoce i posypujemy borówkami. Zdejmujemy obręcz i przed podaniem polewamy syropem.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Figi mają coś w sobie, co sprawia, że pasują praktycznie do wszystkiego. Wspaniały sernik!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i odwiedziny. Uwielbiam figi, rzeczywiście można z nimi fajnie kombinować i zawsze smakuja😆
UsuńSernik z białą czekoladą to ciekawy pomysł na ciasto!
OdpowiedzUsuń