niedziela, 13 października 2019

Tarta z grzybami i szynką

  Uwielbiam zapach grzybów. Niestety nie znam się na nich i w związku z tym sama ich nie zbieram. Całe szczęście ostatnio miewam systematyczne dostawy i mogę choć trochę nacieszyć się ich smakiem:D Spacer po lesie jest niezwykle wyciszający, można się odprężyć, odpocząć od zgiełku, poobcować trochę z naturą. Sprawić, że głowa staje się spokojniejsza, pozbywamy się negatywnej energii. Poza tym zawsze może nas obszczekać jakaś wystraszona sarna. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że moje wizyty w lesie, ba nawet na wsi kończą się towarzystwem kleszcza - przyciągam je jak magnes.  Podobnie jak las działa na mnie przebywanie w kuchni. Zapominam o wszystkim, odcinam się i jestem tylko ja i zapachy, no czasem mogę wpuścić tam pewnego Pana, który sprawia, że każda czynność jest wyjątkową przyjemnością.
  Tarta jest bardzo smaczna, szczególnie na ciepło, możemy dodać również rukolę z pomidorkami, polaną sosem vinegret.


TARTA Z GRZYBAMI I SZYNKĄ    


Składniki:

Ciasto kruche:

* 250 g mąki
* 150 g masła
* płaska łyżeczka soli
* 1 jajko

Nadzienie:

* 350 g grzybów leśnych np. podgrzybki
* 50 g szynki parmeńskiej
* 50 g cienko pokrojonego boczku
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki masła
* 1 cebula
* 2 liście laurowe
* 2 ziela angielskie
* łyżka posiekanej natki pietruszki
* 3 jajka
* 40 g sera żółtego
* szklanka śmietany 18%

Przygotowanie:

Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło oraz sól. Mieszamy mieszadłem miksera, do czasu aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodajemy jajko i wszystko ze sobą łączymy. Powstałe ciasto zagniatamy, rozpłaszczamy (łatwiej potem będzie wałkować) i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę na tartę o średnicy około 28 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy, tak aby placek był większy niż średnica formy. Ciastem wykładamy dno i boki tortownicy i na czas nagrzania piekarnika do temperatury 190 stopni C (góra-dół)wkładamy do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki nakrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę, ryż lub szklane kulki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, po czym usuwamy papier wraz z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 13 minut.

Nadzienie: W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy farsz. Czyścimy grzyby, następnie kroimy je na kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, szynkę i boczek i wszystko mieszamy, aby czosnek się nie przypalił. Przez około 4 minuty mieszamy i podsmażamy wszystko, następnie dodajemy grzyby i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Po tym  czasie doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. W oddzielnej misce miksujemy jajka, śmietankę i  ser, po połączeniu składników  dodajemy  farsz grzybowy i mieszamy łyżką, Tak przygotowane  nadzienie  delikatnie wylewamy na podpieczony spód.  Pieczemy  przez  30 minut w  piekarniku  nagrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!!!








SPRAWDŹ JAK ZBUDOWAĆ ZESPÓŁ MARZEŃ!!!





1 komentarz:

  1. Jeśli ktoś z was szuka naprawdę bardzo dobrych przepisów to zapraszam na stronę internetową https://conaobiad.com.pl . Sam na tej stronie znalazłem niesamowite przepisy.

    OdpowiedzUsuń