Podpłomyki na pewno pojawią się jeszcze na moim stole :) Przepis pochodzi z akcji Wypiekanie na Śniadanie
Składniki: na 2 placki średniej wielkości
* 200 mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub
jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T500
* 2 łyżki stopionego masła
* 1/2 szklanki wody
* duża szczypta soli
* 200 mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub
jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T500
* 2 łyżki stopionego masła
* 1/2 szklanki wody
* duża szczypta soli
Dodatki:
* 1 duży mięsisty pomidor
* 1 mała cienka cukinia
* pół czerwonej cebuli
* ząbek czosnku
* łyżka oliwy
* sól, pieprz do smaku
* garść świeżej mięty do posypania wierzchu
* 4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, można
dodać ulubione posiekane zioła. Ja dałam przyprawę tzatziki)
* kilka kostek sera feta
* 1 duży mięsisty pomidor
* 1 mała cienka cukinia
* pół czerwonej cebuli
* ząbek czosnku
* łyżka oliwy
* sól, pieprz do smaku
* garść świeżej mięty do posypania wierzchu
* 4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, można
dodać ulubione posiekane zioła. Ja dałam przyprawę tzatziki)
* kilka kostek sera feta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny 
do odpoczęcia. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na omączonym 
blacie lub jeśli wolisz grubszy placek rozklep po prosu całą dłonią na 
pożądaną wielkość. Piekarnik rozgrzewamy do 240' , placki przekładamy na
 blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy  dodatki na wierzch 
surowego placka i pieczemy  do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to 
około 10 minut. Pomidor i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy 
drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze 
sobą, dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut.  Po 
tym czasie rozwałkowane podpłomyki smarujemy jogurtem i układamy odstane
 dodatki. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut. Jeśli ktoś 
nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w 
postaci zimnej położyć na gorące placki! Upieczone placki posypujemy 
świeżą miętą i podajemy :-)  Smacznego!!!!
wygląda przeapetycznie !!!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńniesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł
OdpowiedzUsuńwiele ciekawych treści tutaj.
OdpowiedzUsuńFajny blog, tyle smacznych nowinek, będę tu częściej zaglądać.
OdpowiedzUsuńA to są moje smaki z dzieciństwa, niezapomniane na zawsze.
OdpowiedzUsuńA ja nie miałam takich smaków w dziecinstwie, jak widać wszystko jest do nadrobienia. Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam😁
OdpowiedzUsuń