Sałatka z rukolą, kozim serem i kurczakiem
Składniki:
* 2 garści rukoli
* 1/4 owocu granatu
* 1roladka sera koziego (200 g)
* 4 łyżki oliwy
* 5 łyżek migdałów
* 6 łyżek żurawiny ze słoiczka
* 2 łyżki octu balsamicznego
* sól
* świeżo mielony kolorowy pieprz
* 1 pierś z kurczaka
* przyprawa arabska zatar
Przygotowanie:
Umytą rukolę układamy z boku talerza. Granat dzielimy na cztery części, a następnie delikatnie rozchylamy skórę i wyjmujemy ziarenka, które sypiemy na rukolę. Żurawinę mieszamy z 2 łyżkami octu balsamicznego i po połowie rozsmarowujemy na każdym talerzu. Pierś z kurczaka obieramy z błonek, najlepiej jeśli nie będzie zbyt gruba, lepiej się wówczas podsmaża. Jeśli jednak mamy spory kawałek można ją delikatnie rozbić, albo przeciąć w poprzek. Mięso posypujemy delikatnie solą, następnie przyprawą arabską zatar, całość podsmażamy na kilku łyżkach oleju, 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i kroimy po ukosie na 1,5cm plasterki i układamy na rukoli. Podczas smażenia kurczak przygotowujemy dwie miseczki, do jednej wlewamy oliwę, a do drugiej wsypujemy migdały. Serek kozi kroimy na 1,5 cm plasterki, maczamy je w oliwie, a na koniec posypujemy migdałami, delikatnie dociskając. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy obsmażamy przez około minutę z każdej strony, tak by uzyskać delikatny, złoty kolor. Migdałami, które pozostały na patelni posypałam rukolę. Serek kozi układamy na sosie z żurawiny.
Smacznego!!!
pure blog
OdpowiedzUsuń