wtorek, 27 września 2016

Ciasto czekoladowe z oreo, jeżynami i rafaello

  Wspaniały dzień, wyjątkowo słoneczny i wyjątkowo przyjemny, uwielbiam takie popołudnia... Ponad godzinna jazda na rolkach, niby nic, a jednak odczułam. Byłam tak zasapana, że ledwie łapałam porządny oddech, słaba forma... Wokół jeziora nyskiego powstał raj dla rolkarzy, poza tym,że jest świetna nawierzchnia jest jeszcze fenomenalny widok- jezioro i góry.  Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, wiele osób postanowiło spędzić ten dzień na świeżym powietrzu, jest nadzieja...
Torcik urodzinowy piekłam około północy, rano we mgle zrywałam jeżyny i robiłam masę. Są osoby dla których warto zarwać nockę. Pojawiają się nieoczekiwanie i całkiem nieoczekiwanie sprawiają, że wszystko przewraca się do góry nogami, a życie smakuje lepiej... Nie zaszalałam jakoś specjalnie, ale brałam pod uwagę preferncje smakowe. Miał być sernik kokosowy, ale w międzyczasie wyskoczyło coś innego i musiałam trochę zmodyfikować plany... Z kokosem zostało rafaello...
Można zmiksować jeżyny z cukrem pudrem i polać ciasto sosem, albo przyozdobić talerz, a na nim położć kawałek ciasta:) Kwaskowate jeżyny świetnie przełamują słodycz ciasta...


Ciasto czekoladowe z oreo, jeżynami i rafaello

Składniki:                                                               


Ciasto czekoladowe:

* 125 g masła
* 100 g cukru
* 300 g gorzkiej czekolady
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 2 duże jajka (rozmiar L)
* 4 żółtka
* 2 łyżki kakao
* 4 białka  
* 3 łyżki cukru dark muscovado                             * szczypta soli           
* opakowanie ciastek oreo                                                                    
                                                                                                       
Krem z bitą śmietaną i z mascarpone:

* 200 g śmietanki 36% schłodzonej
* 150 g serka mascarpone, zimnego
* 2 łyżki cukru pudru
* 3 łyżki masy śmietankowej w proszku

Dodatkowo: 

* świeże owoce: jeżyny, maliny, truskawki, figa
* 2 łyżeczki cukru pudru do posypania
* opakowanie Rafaello

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra, dół, bez termoobiegu). Formę o średnicy 26 cm (ja zrobilam w dwóch feremkach 20 cm) smarujemy masłem.
Ciasto: Do miseczki wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy masło i wlewamy olej, umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
 Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy 4 żółtka, kakao, cukier muscovado, sól i miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy roztopioną masę czekoladową i miksujemy do czasu aż powstanie jednolita konsystencja (około 2-3 minuty).
Do miski dajemy białka, szczyptę soli i ubijamy na pianę przez około 3 minuty. Potem dodajemy po trochę cukru, cały czas mieszamy (około 5 minut), aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodajemy do masy czekoladowej w dwóch partiach. Miska powinna być wyższa, bo po dodaniu piany ciasto zwiększy swoją objętość. Przy dodawaniu piany nie używamy miksera, mieszamy delikatnie łopatką lub łyżką. Następnie dodajemy połamane na 4 kawałki ciasteczka oreo i deikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na dno formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i studzimy, nie ma co się przejmować gdy trochę opadnie, bo tego właśnie oczekujemy. Jeśli jednak ciasto nie opadnie można łyżeczką, delikatnie, wydrążyć środek, pozostawiając 1,5 centymetrowy brzeg. Przed nałożeniem kremu ciasto musi być całkowicie wystudzone, bo inaczej krem mascarpone się rozpłynie.
  Przygotowujemy owoce: myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku
  Krem mascarpone: Do zimnej miski wlewamy zimną śmietanę, dodajemy mascarpone, cukier puder i ubijamy na sztywną, gęstą i puszystą masę. Ubijanie zaczynamy na mniejszych obrotach, po około 2 minutach gdy składniki już się połączą zwiększamy obroty do maximum i dodajemy 3 łyżki masy śmietankowej w proszku. Wykładamy krem w zagłębienie czekoladowego ciasta, układamy fantazyjnie owoce i kuleczki rafaello. Wkładamy na godzinkę do lodówki, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz