Składniki:
4 porcje
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 5 łyżek mąki
* 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
* 4 kopiaste łyżki zielonego pesto
* 200 ml śmietanki kremowej 30%
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżki listków świeżego tymianku lub 2 łyżeczki
suszonego
* 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki:
* ugotowane młode ziemniaki
* frytki
* bagietka z czosnkiem
* kopytka
* sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Bób myjemy, wrzucamy do osolonej wody i w zależności od tego czy bób jest młody, czy to już końcówka sezonu gotujemy od 15 do nawet 40 minut. Najlepiej sprawdzać w trakcie gotowania. Przygotowujemy piersi z kurczaka, usuwamy różne błonki, kostki, a następnie kroimy w poprzek, tak by powstały dwa plastry. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru (około 7 minut z każdej strony). Do usmażonego kurczaka dodajemy zielone pesto, mieszamy, po czym wlewamy śmietankę i znów całość mieszamy.Dodajemy,suszony tymianek, świeżo zmielony pieprz i jeśli jest taka potrzeba także sól, pesto bywa dość słone, więc dodatek soli może okazać się zbędny. Całość zagotowujemy, aż pojawią się bąbelki, dodajemy wówczas bób i świeży tymianek jeśli takiego używamy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z wybranym dodatkiem i zajadamy się do woli.
Smacznego!!!
pyszności, naprawdę warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne :-) super propozycja na danie obiadowe. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńprowadząc bloga tez bym tak robil
OdpowiedzUsuń