wtorek, 29 marca 2022

Mazurek Pisanka

 Uwielbiam takie wypieki, niby nic, a tak szybko znika. Raz dwa zagniatamy ciasto, chłodzimy, potem wycinamy jajo, rolujemy, przygotowujemy słodkie wypełnienie, dekorujemy, słyszymy ochy i achy i nagle nie ma już nic, zostają tylko okruszki. Mazurek jest świetny, bo nie trzeba trzymać go w lodówce, a przy dużej ilości świątecznych przysmaków jest to niewątpliwy plus. 

Inspirowałam się przepisem z blogu Moje Wypieki

MAZUREK PISANKA                                           


Składniki:

CIASTO KRUCHE

* 175 g mąki pszennej

* 25 g cukru pudru

* 100 g schłodzonego masła

* 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

* 1 żółtko

MASA Z MLECZNEJ CZEKOLADY

Składniki:

* 100 g mlecznej czekolady

* 40 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki:

* 100 g białej czekolady

* 40 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

Dodatkowo:

* płatki migdałowe

* różnokolorowe draże

* posiekane orzeszki ziemne

* wiórki kokosowe

* wykałaczka

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sobie szablon, na papierze odrysowujemy formę o średnicy 21 cm, a potem troszkę ją wydłużamy, żeby nabrała kształtu jajka. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy, jak powstaną grudki, zagniatam ręcznie do połączenia składników. Formujemy kulę i wkładamy na 1h do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto, na papierze do pieczenia, na grubość około 3-4 mm, przykładamy przygotowany szablon i wycinamy pisankę. Z pozostałych ścinków rolujemy ranty i dwa paski do przegródek. Taką pisankę wkładamy jeszcze na 0,5h do lodówki. Po wyjęciu nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200stopni C piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż delikatnie się zarumieni. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Po ostudzeniu przygotowujemy masę z mlecznej czekolady:   oba składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie tak samo postępujemy z masą z białej czekolady. Po przygotowaniu wylewamy masy na ostudzone ciasto na jednej części wylewamy mleczną czekoladę, łyżeczką nakładamy kleksy białej czekolady i wykałaczką tworzymy "esy-floresy" ( takie ósemki). Na pozostałych częściach możemy wykorzystać wyobraźnię i zaszaleć na całego, każdy może zrobić własną pisankę. Powodzenia!!! Mazurek schładzamy, aby fajnie zastygł.

Smacznego!!!









1 komentarz: