Jak nie wiem co zrobić na obiad to lubię sięgnąć po naleśniki i wypełnić je tym co mam w lodówce. Tym razem padło na szpinak, bo on zawsze jest albo baby, albo mrożony. W zależności od tego co mamy w lodówce może być z dodatkiem sera feta, ricotty, parmezanu lub łososia . Ten drugi bardzo często u mnie gości, wzięłam sobie do serca informację o dobroczynnym działaniu ryb i sięgam po nie coraz częściej. Wcześniej bardzo lubiłam ryby z puszki, ale przeczytałam, że nie jest to dobry wybór i jeśli chcecie zadbać o dobry poziom żelaza lepiej ich unikać. Dlatego łosoś został stałym bywalcem w mojej lodówce. Bardzo lubię połączenie szpinaku z sosem pomidorowym, naleśniki robią się wtedy takie fajnie rozmoknięte.
Naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
Naleśniki
* 4 jajka
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka mleka
* 1 szklanka wody gazowanej
* szczypta soli
* olej do smażenia
Farsz
* 400g mrożonego szpinaku
* 1 łyżka masła
* 4 ząbki czosnku
* 3 łyżki śmietany 30%
* 150g sera feta
* sól
* pierz
* szczypta gałki muszkatołowej
Sos pomidorowy
* puszka pomidorów
* 250ml passaty pomidorowej
* cebula czerwona
* czosnek
* sól, pieprz
* cukier
* świeża bazylia
* oregano
Dodatkowo:
* 400g startego sera mozzarella
lub 400g innego sera żółtego
Przygotowanie:
Naleśniki: Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i miksujemy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, mleko, a potem wodę. Po połączeniu składników odstawiamy ciasto na 30 minut, żeby sobie odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy masło, potem dorzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy uważając, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Następnie dorzucamy rozmrożony, odciśnięty szpinak i śmietankę. Dusimy tak długo, aż płyn odparuje, wówczas dorzucamy pokruszony ser feta, doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy z ognia i mieszamy.
Sos pomidorowy: W odrębnym rondelku rozgrzewamy oliwę i `podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki i passatę, doprawiamy solą, pieprzem szczyptą cukru suszonego oregano. Dodajemy bazylię i podsmażamy 10 minut, po tym czasie zdejmujemy z ognia i blendujemy.
Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy zawinięte naleśniki, polewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy 15 minut, Po tym czasie dajemy potarty ser i pieczemy jeszcze 5 minut.
Smacznego!!!
Z sosem pomidorowym to jeszcze nie widziałam naleśników :o
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuń