sobota, 30 stycznia 2021

Naleśniki ze szpinakiem i sosem pomidorowym

 Jak nie wiem co zrobić  na obiad to lubię sięgnąć po naleśniki i wypełnić je tym co mam w lodówce. Tym razem padło na szpinak, bo on zawsze jest albo baby, albo mrożony. W zależności od tego co mamy w lodówce może być z dodatkiem sera feta, ricotty, parmezanu lub łososia . Ten drugi bardzo często u mnie gości, wzięłam sobie do serca informację o dobroczynnym działaniu ryb i sięgam po nie coraz częściej. Wcześniej  bardzo lubiłam ryby z puszki, ale przeczytałam, że nie jest to dobry wybór i jeśli chcecie zadbać o dobry poziom żelaza lepiej ich unikać. Dlatego łosoś został stałym bywalcem w mojej lodówce. Bardzo lubię połączenie szpinaku z sosem pomidorowym, naleśniki robią się wtedy takie fajnie rozmoknięte.

Naleśniki ze szpinakiem                                       


Składniki:

Naleśniki

* 4 jajka 

* 2 szklanki mąki pszennej   

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 1 szklanka mleka

* 1 szklanka wody gazowanej

* szczypta soli

* olej do smażenia

Farsz

* 400g mrożonego szpinaku

* 1 łyżka masła

* 4 ząbki czosnku

* 3 łyżki śmietany 30%

* 150g sera feta

* sól

* pierz

* szczypta gałki muszkatołowej

Sos pomidorowy

* puszka pomidorów 

* 250ml passaty pomidorowej

* cebula czerwona

* czosnek

* sól, pieprz

* cukier

* świeża bazylia

* oregano

Dodatkowo:

* 400g startego sera mozzarella 

lub 400g innego sera żółtego

Przygotowanie:

Naleśniki: Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i miksujemy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, mleko, a potem wodę. Po połączeniu składników odstawiamy ciasto na 30 minut, żeby sobie odpoczęło.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy masło, potem dorzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy uważając, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Następnie dorzucamy rozmrożony, odciśnięty szpinak i śmietankę. Dusimy tak długo, aż płyn odparuje, wówczas dorzucamy pokruszony ser feta, doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy z ognia i mieszamy.

Sos pomidorowy: W odrębnym rondelku rozgrzewamy oliwę i `podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki i passatę, doprawiamy solą, pieprzem szczyptą cukru  suszonego oregano. Dodajemy bazylię i podsmażamy 10 minut, po tym czasie zdejmujemy z ognia i blendujemy. 

Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy zawinięte naleśniki, polewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy 15 minut, Po tym czasie dajemy potarty ser i pieczemy jeszcze 5 minut.

Smacznego!!!

 



2 komentarze: