Przepis na torcik pochodzi z Kwestii Smaku, mojego ulubionego blogu. Ciasto jest bardzo dobre, smaki fajnie się łączą, a powidła super przełamują słodycz. Pycha!!! Po kilku tygodniach bez słodyczy fajnie było sobie pofolgować.
Świąteczny tort makowy
Ciasto makowe:
* 350 g gotowej słodzonej masy makowej z bakaliami
* 7 łyżek kaszy manny
* 50 g orzechów włoskich
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 125 g serka mascarpone
* 7 jaj (rozmiar M)
* 1/2 szklanki cukru pudru
Krem:
* 500 ml śmietanki kremówki (36%)
* 125 g serka mascarpone (zimnego)
* 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
* 160 g powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego,
morelowego
* 450 g brzoskwiń w puszce
* czekoladowe gwiazdki
* dwa domki z piernika
Przygotowanie:
Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Orzechy włoskie drobno siekamy, dodajemy masę makową, kaszę, proszek do pieczenia i mascarpone- całość mieszamy. Żółtka dajemy do miski, wsypujemy cukier puder i ubijamy na puszystą, gęstą masę. Następnie dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka, wsypujemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę, a potem delikatnie mieszamy z masą. Do formy o średnicy ok. 21-22 cm wykładamy masę i pieczemy przez ok. 50-55 minut. Po ostudzeniu kroimy na trzy blaty, można skropić 3 łyżkami syropu z brzoskwiń.
Krem: Wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy na gładki, puszysty krem.
Wykończenie: Na paterze układamy jeden blat, smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie wykładamy 1/3 masy i wciskamy kawałki brzoskwiń, układamy drugi blat i powtarzamy te same czynności. Na trzecim blacie rozsmarowujemy pozostałą część kremu, Dekoracja pozostaje kwestią naszej fantazji.
Smacznego!!!
fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://gcskorea.org/how-vitamins-and-minerals-can-enhance-your-life
OdpowiedzUsuń