wtorek, 26 lutego 2019

Gofry



Pyszne i chrupiące wspomnienie wakacji. Chyba nie ma osoby, która w ten sposób nie myślałaby o gofrach z bitą śmietaną, owocami i słońcem smagającym twarz. U dzieci ten zapach wywołuje ślinotok, u dorosłych zdecydowanie też :D
Jest to pierwszy przepis, który wypróbowałam, ale na pewno nie jedyny i jeszcze przetestuję inne wersje. Czas na Goferowe Szaleństwo!!!
Korzystałam z przepisu z blogu Kwestia Smaku.


GOFRY

Składniki:                                                                   

 * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 *  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 *  szczypta soli
 *  2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
 * 1łyżka cukru wanilinowego
 * 2 jaja
 * 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
    lub roztopionego masła
 * 1 i 1/3 szklanki mleka





Przygotowanie: 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy jajka, olej roślinny i mleko. Miksujemy wszystko na gładką masę, do czasu, aż  wszystkie składniki się połączą. Jeśli mamy chwilę możemy odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
Rozgrzewamy gofrownicę, nakładamy ciasto chochelką i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni. Pieczemy przez około 3-3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji.
Gofry po upieczeniu  odkładamy na metalową kratkę, podajemy z bitą śmietaną, owocami, marmoladą, dżemem, nutellą, posypane tylko cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

Smmacznego!!!






1 komentarz: