wtorek, 12 lutego 2019

CRUFFINY Z CYNAMONEM

Bardzo lubię weekendowe Wypiekanie na Śniadanie, zawsze jest jakiś ciekawy przepis. Niestety ostanio nie mogę się w weekend zabrać za pieczenie, zwykle nadrabiam w tygodniu. Po raz pierwszy spotkałam się z CRUFFINAMI, bardzo ciekawa nazwa. W ramach wyjaśnienia jest to połączenie croissantów i muffin, bardzo smaczne jak się okazuje, z wierzchu przyjemnie chrupiące, a wewnątrz mięciutkie. Ja dodałam dodatkowo drobniutko posiekane orzechy włoskie, można cynamon zmieszać z cukrem, bo  cruffiny nie są zbyt słodkie. Można wydrążyć środek i wypełnić je nutellą, albo dżemem, można też dodatkowo udekorować bitą śmietaną.
Przepis pochodzi z bloga Smaki Maroka
 
CRUFFINY Z CYNAMONEM                                      


 
Składniki: 12 sztuk

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 185 g ciepłej wody
  • 80 g miękkiego masła + 130 g do smarowania
  • cynamon
  • orzechy włoskie, bardzo drobno posiekane
  • cukier puder





Przygotowanie: 

   Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, a także kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, do wyrośnięcia drożdży.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, wodę i wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę i całość miksujemy, a następnie po kawałeczku dodajemy  miękkie masło- 80 g. Następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne  ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na 60 minut. Ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i formujemy placek, który dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy wałek i rozwałkowujemy tak cienko jak tylko się da, bardziej na długość niż na szerokość. Osiągając wymiary 80x140cm. Tutaj można dokładnie zobaczyć krok po kroku  jak zwijać cruffiny klik.  
Wierzch rozwałkowanego, owalnego placka smarujemy dokładnie masłem (ok. 20g na jedną porcję ciasta), posypać cynamonem i posiekanymi orzechami. Następnie ciasto ciasno zwijamy w rulon i rozciągamy na boki, przykryć ściereczką i odłożyć do odpoczynku.
Zaczynamy od rulonu, który był skręcony jako pierwszy, przecinamy wzdłuż na dwie równe części. Zwijamy w ślimaka, pamiętając, aby rozcięcie było zawsze na wierzchu, a końcówkę ciasta chowamy do środka.
Cruffiny układamy w formie na muffiny, dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, góra i dół, pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub nadziewamy nutellą, albo dżemem.

Smacznego!!!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz