Przepis pochodzi z bloga Smaki Maroka
CRUFFINY Z CYNAMONEM
Składniki: 12 sztuk
- 450 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
- 185 g ciepłej wody
- 80 g miękkiego masła + 130 g do smarowania
- cynamon
- orzechy włoskie, bardzo drobno posiekane
- cukier puder
Przygotowanie:
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, a także kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, do wyrośnięcia drożdży.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, wodę i wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę i całość miksujemy, a następnie po kawałeczku dodajemy miękkie masło- 80 g. Następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i formujemy placek, który dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy wałek i rozwałkowujemy tak cienko jak tylko się da, bardziej na długość niż na szerokość. Osiągając wymiary 80x140cm. Tutaj można dokładnie zobaczyć krok po kroku jak zwijać cruffiny klik.
Wierzch rozwałkowanego, owalnego placka smarujemy dokładnie masłem (ok. 20g na jedną porcję ciasta), posypać cynamonem i posiekanymi orzechami. Następnie ciasto ciasno zwijamy w rulon i rozciągamy na boki, przykryć ściereczką i odłożyć do odpoczynku.
Zaczynamy od rulonu, który był skręcony jako pierwszy, przecinamy wzdłuż na dwie równe części. Zwijamy w ślimaka, pamiętając, aby rozcięcie było zawsze na wierzchu, a końcówkę ciasta chowamy do środka.
Cruffiny układamy w formie na muffiny, dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, góra i dół, pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub nadziewamy nutellą, albo dżemem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz