sobota, 7 października 2017

Czekoladowy sernik z masą jogurtową i oreo

No to za ciosem, będzie drugi wpis. Sernik mój ulubion w jeszcze innej odsłonie. To połączenie klasyczne, prawie jak mała czarna. Jak widać pasuje do wszystkiego i wywołuje u wszystkich zachwyt. Lubię takie połączenia, proste, a jednocześnie zwalające z nóg. Lubię, gdy niewielkim wysiłkiem osiągam ogromny efekt, czasem wystarczy dorzucić szczyptę pewności siebie, by wzbudzić podziw. Niby tak mało, a jednak często mi brakuje tego elementu. Jednak cudowne uczucie, gdy głowa przestaje myśleć, a włącza się serce, ono wie najlepiej czego nam potrzeba. Fenomenalne uczucie, gdy z jednego sernika można stworzyć kilka wersji, jak w przypadku małej czarnej, połączeń isnieje wiele, a każde zachwyca inaczej.
Przyznaję poszłam na łatwiznę, kupiłam gotową masę, ale nie czuję się z tym źle. Przecieranie malin zajmuje trochę czasu, który w tym przypadku mogłam przyjemniej spożykować.


Czekoladowy sernik z masą jogurtową i oreo    


Składniki:

Spód:

* 200 g ciastek owsianych

*  30 g herbatników maślanych
* 40g roztopionego masła

Masa serowa:

* 750g sera na sernik w wiaderku
* 250g serka mascarpone
* 200g gorzkiej czekolady
 * 180g cukru (1 szklanka)
* 4 jajka
* 2 płaskie łyżki kakao bez cukru
* 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru

Masa joogurtowa:

* krem jogurtowy do ciast i deserów Dr. Oetker
* 150 g jogurtu waniliowego
* 250 ml zimnej wody lub mleka

Dodatkowo:

* opakowanie ciastek oreo
* orzechy do posypania

Przygotowanie:

Spód: Na początek roztapiamy masło. Ciastka przepoławiamy na pół i wkładamy do blendera kruszymy, aż w konsystencji będą przypominały piasek (można użyć też zwykłych herbatników, wówczas jeśli nie posiadamy rozdrabniacza, można je pokruszyć przy użyciu tłuczka). Pokruszone ciastka wsypujemy do miski i dodajemy roztopione masło, całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem, tak by wystawał na zewnątrz (tworzymy taką spódniczkę, można też wyciąć koło o średnicy tortownicy). Przygotowaną piaskową masą wykładamy spód, dobrze przyciskamy i wyrównujemy. Na czas przygotowania wkładamy tortownicę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
Masa serowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Do miski dajemy połamaną czekoladę. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy, na garnku ustawiamy miseczkę lub mniejszy garnek tak, by do siebie przywierały. Co jakiś czas mieszamy czekoladę, aż powstanie płynna masa. Do większej miski dajemy oba rodzaje serów, cukier i mieszamy mikserem na niskich obrotach. Po połączeniu się składników (jakieś 2-3 minuty) dodajemy ciepłą rozpuszczoną czekoladą i mieszamy, do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym miksujemy około 1 minutę. Ostatnie w misce lądują przesiane przez sitko kakao i budyń, mieszamy dokładnie mikserem i wylewamy na przygotowany spód. Przez 15 minut pieczemy w temperaturze 170 stopni, potem temperaturę zmniejszamy do 130 i pieczemy 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku, przy delikatnie otwartych drzwiczkach. Początkowo sernik może być trochę galaretowaty, ale po przestygnięciu i nocy w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji.
Masa jogurtowa: Do wysokiego naczynia dajemy jogurt i mleko lub wodę, mieszamy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo masę w proszku. Po wstępnym połączeniu miksujem przez 3 minuty na najwyższych obrotach do masy dodajemy połamane ciastka oreo, mieszamy z masą i wykładamy na wsudzn sernik. Kilka cistek zosawiamy do dekoracji i posypujemy orzeszkami. Wstawiamy na godzinę do lodówki

Smacznego!!!






3 komentarze: