niedziela, 18 października 2015

Bułeczki drożdżowe z nutellą

W końcu udało mi się dołączyć do weekendowej akcji "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem były to bułeczki drożdżowe z nutellą. Emilka bardzo zapaliła się do ich przygotowania :) Widziałam jaką frajdę sprawiało jej ich przygotowanie, więc większość zawinęła sama. Po upieczeniu stwierdzam, że mogłam je bardziej rozwałkować, dawać troszkę mniej nutelli hehe i do ciasta dodać trochę więcej mleka. Po to jest pierwszy raz, by kolejne wychodziły lepsze :) Moja mąka potrzebowała więcej mleka, niewiele, ale sądzę, że byłyby wtedy bardziej puszyste. Wypróbuję też temperaturę 220 stopni, bo prze 25 minutach trochę się przypiekały i musiałam położyć folię aluminiową. Ciasto drożdżowe zdecydowanie bardziej woli wyższą temperaturę.
Niestety Emilkę dopadła choroba bostońska i zamiast robić mnóstwo fajnych rzeczy musiałyśmy zmienić plany i zostać w łóżku. Dlatego te bułeczki okazały się fajną rozrywką, hmm chyba najważniejsza była ta nutella, którą systematycznie podjadała... :) Wyglądała przy tym jak jakiś potwór, co dodatkowo wprawiało ją w świetny nastrój :) To był wspaniały dzień :D
Przepis pochodzi z blogu Notme gotuje

Bułeczki drożdżowe z nutellą   


Składniki:


* 0,5kg mąki pszennej,
* szklanka mleka,
* nutella,
* 8og masła,
* 80g cukru,
* 30g świeżych drożdży,
* sól,
* białko do posmarowania,
* 8 łyżek cukru pudru na lukier (niekoniecznie).
*  kilka migdałów lub orzechów do środka (niekoniecznie).
Przygotowanie :
Masło roztopić dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Po minionym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostąkąty o wielkości 10x14cm.
Naciąć  paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nutellę oraz  migdał lub orzech. Zamknąć po bokach aby nutella się ze środka nie wydostała i zwinąć.
Bułeczki układamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawiamy do pieczenia na 25 min w temp. 180 stopni, lub 10 min w 220 stopni.
Smacznego!!!







Razem ze mną wypiekali:

Kasia - Mia cucina
Bożena - Moje domowe kucharzenie  
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Olga - Cukry proste 
Jolanta - zdjęcie na FB

Iza - Smaczna Pyza
Joanna - Grunt to przepis
Jola - Smak mojego domu
Magda - Kulinarna piniata
Bernadetta - Prawo do gotowania
Monika -Matka Wariatka

10 komentarzy:

  1. Przeurocze zdjęcia :) Dzięki za świetną zabawę i do następnego Wspólnego Wypiekania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz super pomocniczkę :) Dziękuję za udział w wypiekaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne! Dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz piękną córeczkę .... i jakie wspaniałe buły jej wyszły:). Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Również dziękuję Wam za wspólne wypiekanie. Emilce tak posmakowały, że lada dzień upieczemy kolejne :D

    OdpowiedzUsuń