Przed Świętami Bożego Narodzenia, wielkim problemem było znalezienie w którymkolwiek sklepie sera na sernik, tym razem postanowiłam, że nie będę czekała na ostatnią chwilę i kupiłam wcześniej, skoro jeszcze był. Jak się okazało moja mama była tego samego zdania i w ten sposób, mogę po świętach przetestować inny przepis :)
Sernik z Oreo
Składniki:
Spód:
* 230 g ciasteczek Oreo
* 80 g masła
Masa serowa:
* 1 kg twarogu (może być gotowy sernikowy
z wiaderka, tłusty 3 x zmielony,
albo śmietankowy)
* 300 g białej czekolady
* około 1/4 szklanki cukru
* 2 duże białka jajka
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
* 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
* 2 łyżki sera mascarpone
* 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
* 1 opakowanie ciasteczek Oreo
* dowolne owoce (truskawki, maliny, jagody)
Przygotowanie:
Spód: Ciasteczka dokładnie kruszymy, najlepiej rozdrabniaczem. Do
rondelka dajemy masło i roztapiamy na małym ogniu. Do miski z pokruszonymi ciasteczkami wlewamy roztopione masło,
wszystko mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem
do pieczenia, a następnie dajemy masę z ciasteczek i wykładamy nią dno, mocno dociskając. Na czas przygotowania masy serowej
wkładamy tortownicę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masa serowa: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do
rondelka wlewamy wodę i układamy nad nim metalową miseczkę lub mniejszy
rondelek, wrzucamy czekoladę połamaną na kosteczki i topimy, najlepiej
ciągle mieszając. Ser mieszamy łyżką z roztopioną, trochę
przestudzoną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną (jeśli
wymieszamy mikserem też nic się nie stanie). Masę serową wykładamy na
przygotowany spód, w masę wciskamy połamane na pół ciasteczka oreo (około 6-7).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do
120 stopni(góra/dół bez termoobiegu). Pieczemy przez 65 -70 minut, aż
masa będzie zastygnięta. Sernik wyjmujemy od razu z piekarnika i
studzimy. Wkładamy na całą noc do lodówki, bez obręczy i bez przykrycia.
Wierzch: Następnego dnia, bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone. Przez około 2minuty ubijamy na najmniejszych obrotach, potem stopniowo je zwiększamy i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Uważamy, aby nie przebić śmietany. Sernik dekorujemy masą i układamy oreo.
Smacznego!!!
Bardzo elegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje - wygląda bosko. Podczytuję Twoje przepisy - zacznę próbować chleby :) Dam znać jak wyszło
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo😁
Usuńinteresujący wpis!
OdpowiedzUsuńzainteresował mnie ten blog !
OdpowiedzUsuńZapraszam częściej, bardzo mi miło
UsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za odwiedziny, może następnym razem napiszę coś ciekawaszego. Pozdrawiam
Usuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuń