wtorek, 2 sierpnia 2016

Zupa z bobem

  Piszę post w pierwszy dzień urlopu, obiecałam fance mojego bloga, a szczególnie zupy z soczewicą - Madziu to dla Ciebie. Wybacz mi, że tak późno :) Obiecałam to jeszcze jednej osobie, więc są dwie i nie mogę ich zawieść :D Post będzie konkretny, bez zbędnych opisów tego co się dzieje u mnie. Napiszę tylko, że warto czuć i myśleć sercem, ale do tego trzeba się wsłuchać w samego siebie, a cała reszta pięknie się ułoży. Nic nie dzieje się od razu, warto poczekać, by uśmiechać się z głębi serca :) Życzę Wam tego i uciekam na urlop, pełen słonecznych, radosnych dni!!!
Zupa szybka i bardzo smaczna, w sam raz na letnie upały. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

Zupa z bobem                                                        

Składniki:

* 2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
* 1/2 kglodych ziemniaków
* 2 łyżki oliwy extra vergine
* 1 łyżka masła
* 3 ząbki czosnku
* 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
* 4 łyżki posiekanego koperku
* 3 lyzki posiekanego szczypiorku
* 100 g śmietany 18% lub 12%
* ser feta

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania bobu. Wrzucamy go do osolonej wody, czas gotowania zależy od tego czy to jest młody bób, czy już bardziej dojrzały, ja zwykle sprawdzam podczas gotowania czy to już. Ostatnio bardzo plubiłam bób krócej gotowany, jest wtedy jędrny i delikatnie chrupiący idealny do zup lub sałatek. Następnie skrobiemy ziemniaki, płuczemy i kroimy w plasterki. Do garnka z grubym dnem dajemy masło, oliwę i  podgrzewamy. Po roztopieniu masła dodajemy ziemniaki i obsmażamy przez 5 minut, tak by delikatnie się zrumieniły. Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy wszystko jeszcze około minutę, co jakiś czas mieszamy, aby czosnek się nie przypalił. Potem wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie  siekamy koperek i szczypiorek. Jak ziemniaki są już miękkie dorzucamy ugotowany i obrany bób i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Dodajemy 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku i zdejmujemy z ognia. Na koniec do kubeczka dajemy śmietanę, rozcieńczamy ją z kilkoma łyżkami letniej wody, a następnie dodajemy wywar z zupy i za każdym razem mieszamy. W sumie wychodzi około 10 łyżek wywaru, robimy tak, by zahartować śmietanę i by się nie zważyła. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą. Podajemy z pokruszonym serem feta i pozostały koperkiem, można też podać z podsmażonym boczkiem, a nawet kurkami lub grzanką.

Smacznego!!!