niedziela, 13 lipca 2014

Tiropsomo

Kolejne weekendowe wypiekanie z cyklu Wypiekanie na Śniadanie i expresowy post. Bułeczki pieczone szybko, bo zaraz wybieramy się na wycieczkę. Tak to jest jak robi się coś "na wariata". Troszkę się zarumieniły, bo zasiedziałam się w łazience... Ach  będą idealne do podgryzania w czasie wyprawy na Chojnik. Może w tym roku uda nam się wejść do środka i pozwiedzać. Choć bułeczki i ich nazwa powinny nas przenieść raczej do Grecji :)

Tiropsomo 
5 sztuk

Składniki:

Ciasto:

* 300 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
* 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka
   drożdży instant)
* 5 łyżek ciepłej wody
* 1 łyżka cukru lub miodu
* 4 łyżki oliwy
* 120 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:

 topione masło do smarowania bułeczek
150 g sera feta, rozgniecionego widelcem

do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
do posypania: 2 łyżki sezamu u mnie mak

Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko.
Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.
Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!!!





Wspólnie ze mną wypiekali:
Bożena z bloga Moje Domowe Kucharzenie
Kinga z bloga Małe Kulinaria
Lidia zdjęcie z FB
Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie
Marta z bloga Blue Hipopotam 
Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z bloga Ala piecze i gotuje
Magda z bloga Moja kulinarna przygoda
Monika z bloga Matka Wariatka
Magdalena z bloga Zielenina

Magda z bloga Czary - gary w kuchni
Małgosia z bloga Smak Alzacji
Edyta z bloga Przy kuchennym stole
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie- i love it
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity

Małgorzata z bloga Po prostu Marghe
Ewa z bloga Kobieta renesansu


Dziękuję :)

13 komentarzy:

  1. Pięknie upieczone! Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie pachna i są super. dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze bułki na swiecie! dziękuję za udział w wypiekaniu i zapraszam w kolejny week :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie złociutkie, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne :) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku !

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje za wspólne wypiekanie :).

    OdpowiedzUsuń
  9. dzięki za wspólnie spędzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za wspólne pieczenie..i do następnego..

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń