Kobiety powinny się często spotykać, bo wbrew pozorom nie zawsze jest tak, że gadamy tylko o głupotach, choć uważam, że i to jest potrzebne, ale przede wszystkim bywają dla siebie inspiracją. Własnie taki popołudniowy wypad rowerowo - rolkowy przyczynił się do powstania tego ciasta. Jedna mama drugiej mamie powiedziała o przepysznej szarlotce. Tyle czasu biegała mi po głowie, że jak tylko zobaczyłam, że mam w domu jabłka już nic nie mogło mnie powstrzymać. Pierwszą upiekłam zgodnie z przepisem i była pyszna. Czegoś mi jednak brakowało Chrupiąca skorupka, niebo i pomyślałam sobie, że dodatek orzechów zachwyciłby mnie jeszcze bardziej i nie myliłam się. Kupiłam też lody śmietankowe które podobnie jak jogurt miały w osobnej przegródce sos wiśniowy, 2 w jednym.
Korzystałam z przepisu z blogu Moje Wypieki
Szarlotka sypana
Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1szklanka kaszy manny
* 1 szklanka cukru
* 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
* 1,5 kg jabłek
* 2 płaskie łyzeczki przyprawy do szarlotki
* 170g zimnego masła
Dodatkowo:
* 1/4 szklanki orzechów włoskich
* 3 kostki czekolady
* bita śmietana
* lody
* sos wiśniowy
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, następnie wydrążamy środki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem, tworzymy taką spódniczkę (papier kładziemy na spód formy i zamiast do góry ciągniemy w dół i zapinamy obręcz). W ten sposób jeśli coś wypłynie zatrzyma się na papierze, a nie na blaszce. Boki tortownicy smarujemy masłem.
Mąkę, kaszę, proszek przesiewamy przez sitko dodajemy cukier i wszystko mieszamy razem. Dzielimy na 3 części. Pierwszą część wysypujemy na dno tortownicy, następnie dajemy połowę startych jabłek posypujemy płaską łyżeczką przyprawy do szarlotki i równomiernie rozsypujemy drugą część suchych składników. Następnie znów wykładamy starte jabłka posypujemy suchymi składnikami i posiekanymi orzechami. Na koniec na tarce o dużych oczkach trzemy masło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut. Po wyciągnięciu posypujemy startą czekoladą.
Na talerzu dajemy kleksa z sosu i tworzymy wzory, następnie układamy kawałek szarlotki, wyciskamy bitą śmietanę i nakładamy gałkę loda.
Smacznego!!!
I'm impressed, I must say. Very rarely do I come across a blog that's both informative and entertaining, and let me tell you, you've hit the nail on the head. Your blog is important; the issue is something that not enough people are talking intelligently about. Artis Bugil Memek Mulus Toket Gede
OdpowiedzUsuń