Przyszedł czas na pokazanie tarty, która powinna pojawić się tu jako pierwsza, ale przez moje rozkojarzenie zabrakło mi podstawowych składników. To jedna z tego typu tart, które robi się raz, dwa, ale mimo wszystko chwilkę musi spędzić w lodówce, a najlepiej całą noc. Zrobiłam ją dla koleżanki do pracy i wszyscy zajadaliśmy się ze smakiem. Jedno jest pewne biała czekolada i maliny to świetne połączenie, warte wypróbowania. Idealne na zakończenie pochmurnego dnia takiego jak dzisiejszy, dobrze, że jeszcze można ich znaleźć troszkę w ogródku.
TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI
Składniki:
Czekoladowy spód:
* 200 g herbatników
* 50 g mlecznej czekolady
* 50 g gorzkiej czekolady
* 50 g miękkiego masła
Krem z białej czekolady:
* 250 g sera mascarpone
* 200 g białej czekolady
Dodatkowo:
* około 500g malin
* cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Czekoladowy spód:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. do rondelka wlewamy wodę do 1/5 wysokości, na niej układamy metalową miseczkę do której wkładamy połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Do malaksera dajemy herbatniki, masło i wlewamy ciepłą czekoladę i miksujemy wszystko na gładko. Używałam formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm. Dno i boki formy wykładamy masą czekoladową, wyrównujemy i dociskamy, wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
Zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady. Na rondelku z wodą ustawiamy metalową miseczkę, wkładamy polamaną na kosteczki czekoladę, lekko studzimy. Mascarpone ubijamy przez kilka sekund, a następnie powoli wlewamy roztopioną czekoladę, cały czas miksujemy.
Wyjmujemy z lodówki czekoladowy spód i przelewamy na niego krem, a na nim układamy maliny.
Tartę wkładamy do lodówki na około 12 h. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy ze smakiem i żałujemy, że lato juz minęło...
Smacznego!!!
Wygląda bardzo kusząco. Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam, warto skorzystać z tego przepisu
OdpowiedzUsuń