Szwedzkie bułeczki kardamonowe
Składniki na 17 sztuk:
* 530 g mąki pszennej chlebowej
* 250 ml mleka
* 90 g cukru
* pół łyżeczki soli
* 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
* 12 g drożdzy suchych lub
25 g drożdży świeżych
* 7 g kardamonu, zmielonego
Nadzienie kardamonowe:
* 100 g masła, w temperaturze pokojowej
* 100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)
* 1.5 łyżki zmielonego kardamonu
Wszystkie składniki utrzeć/zmiksować.
Syrop cukrowy:
* 70 ml wody
* 1 łyżka golden syrupu
** Jeśli nie posiadasz golden syrupu, przygotuj syrop cukrowy przez zagotowanie 70 ml wody
z 60 g cukru, do rozpuszczenia się cukru.
Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.
Cukier kardamonowy:
* 50 g cukru
* 1 łyżka zmielonego kardamonu
Składniki wymieszać.
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokata po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie z blogu Moje Wypieki (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut). Po wyrośnieciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego!!!
Razem ze mną wypiekali:
Marzena Kulinarne szaleństwa Maniusi
Angelika Życie zaczyna się w kuchni
Marzena Zacisze kuchenne
Bożena Moje kucharzenie
Dorota Moje małe czarowanie
Monika Matka wariatka
Joanna Rodzinna kuchnia
Anna Teatr gotowania
Dzięki za wspólny słodki czas przy piekarniku :-).
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki...ja piekłam późnym wieczorem i nie mogłam się oprzeć, zeby od razu nie spróbować.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne bułki. Dziękuję za wspólne smakowanie, były wyborne :-)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie za udział w wypiekaniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :D
UsuńDlaczego niezadowolona? Wyszły przecież piękne, zwłaszcza te w koszyku. Dzięki za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńBo serce nie wyszło jak powinno :)
UsuńTe buły są wspaniałe :-) i piękne ci wyszły. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńSerduszko pierwsza klasa! Ważne, że od serca :) Bułki cudne! Co do jednej!
OdpowiedzUsuńPo takim komentarzu to nic tylko piec :D Dziękuję
UsuńMuszę je kiedyś upiec :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie :D
Usuńoh, już czuję ich zapach. są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńTe buły są wspaniałe :-) i piękne ci wyszły. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki.
OdpowiedzUsuńMi się bardzo podobają!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuńОбратитесь к сервису интерактивного сайта Hydra, либо сайтом-зеркалом, если центральная страница загружена. Благодаря онлайн-магазину гидра сайт зеркало рабочее на сегодня кто угодно сможет оформить анонимную коммерческую операцию. Отправляйте денежные средства в каком угодно направлении без лишних трат, наряду с этим не открывая индивидуальные данные.
OdpowiedzUsuńСоздание криптоиндустрии дало шанс любым юзерам сайта hydra2web com выполнять безопасные сделки по всей стране. Для покупки продуктов на сайте Hydra RU берут интерактивные платежные системы, либо эфириум. Клиенту нет надобности лично встречаться с торговцем, всякую покупку допустимо оплачивать дистанционно.
OdpowiedzUsuń