sobota, 7 września 2013
Grillowane piersi i sałatka
Powiedzmy sobie szczerze, nie zawsze mamy czas na przygotowanie wymarzonej marynaty, tym bardziej gdy w ostatniej chwili ktoś zadzwoni z propozycją grilla... Co zrobić? No cóż zawsze korzystam z tego co akurat mam. Pierś z kurczaka w ulubionej przyprawie do gyrosa, a do tego sałatka, a to wszystko można przecież zawinąć w tortillę i pochłaniać :) Tortilla to jest to co Emilka lubi najbardziej, a przecież idąc na grilla trzeba też pomyśleć o dziecku, żeby brzuszek nie umarł z głodu. Bardzo często korzystam z takiego zestawu, w czasie wycieczek, zawinięte w folie aluminiową ratują każdego, małego i dużego. Jeśli chodzi o strój, najlepiej wygodne boyfriendy i t-shirt z nadrukiem, stawiamy na luz. To jest przecież grill, nie ma co się spinać, a szpilki najlepiej zostawić w domu, bo inaczej ugrzęzną w ogrodzie i nawet mentos nie pomoże. Macie rację, wcale się nie wysiliłam jakoś specjalnie, ale wszystkim smakowało i to jest najważniejsze, a może po prostu wszyscy byli tak bardzo głodni? Każdy od czasu do czasu ma ochotę szybko uciec z kuchni, tym bardziej gdy za oknem pięknie świeci słońce, a może wtedy najlepiej chwycić kiełbaskę plus bułę i mieć problem z głowy?
Grillowana pierś z kurczaka
Składniki:
* pierś z kurczaka
* przyprawa gyros
* ząbek czosnku
* tymianek
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od oporządzenia piersi, wycinamy wszelkie zbędne farfocle, następnie wlewamy oliwę wsypujemy przyprawę i tymianek, wyciskamy czosnek, wszystko mieszamy i czekamy aż grill się rozgrzeje. Na grillu układamy aluminiową tackę, a na niej piersi, pamiętajmy,że należy ich doglądać i co jakiś czas przewracać, bo zbyt długo przetrzymane zrobią się suche i twarde.
Sałatka
Składniki:
* gotowy mix sałat, najleiej z dodatkiem rukoli lub roszponki
* 9 pomidorków koktajlowych
* duży ogórek
* kukurydza
* sos paprykowo-ziołowy
* oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Sałatę płuczemy, pomidorki kroimy na połówki, a ogórka w kostkę dodajemy kukurydzę i sos przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wszystko mieszamy i gotowe. Można dodać też fetę pokrojoną w kostkę,paprykę i oliwki. Mix dowolny :)
Na koniec położyć placek tortilli na grillu podpiec delikatnie ok 30 sekund, a potem nakładać sałatkę i pokrojonego w paski kurczaka, polać sosem czosnkowym, zawinąć i zajadać...
Smacznego!
Fot. Piotr Kunc
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przepis wypróbowany i godny polecenia! :) zdjęcia super :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i zachęcam do przetestowania innych przepisów :)Pozdrawiam
Usuńtwoja Emilka jest taka slodka ;)
OdpowiedzUsuńPo mamie to ma :D
Usuń