wtorek, 12 lipca 2016

Sałatka z bobem, czereśniami i kalarepką

Tym razem proponuję coś lekkiego. Zestaw dość niecodzienny, ale zdecydowanie wart wypróbowania. Bobu mamy dostatek, dlatego testuję jak jeszcze inaczej można go podać. Połączenie z czereśniami czy to może się udać? Pewnie, że tak!!! Gdyby tak nie było, przepis nie pojawiłby się na blogu Kwestia Smaku, a teraz i u mnie. Lubię takie zaskakujące efekty, całość bardzo dobrze się komponuje, a wszystko idealnie do siebie pasuje. Sos z dodatkiem syropu klonowego idealnie  pasuje zarówno do czereśni, jak i do słonej fety, a porcja zdrowych warzyw idealnie dopełnia całość. Nie miałam estragonu i dlatego też pominęłam ten składnik.

Sałatka z bobem, czereśniami i kalarepką


Składniki:  

* 2 garści sałaty
* 2/3 szklanki bobu
* 2 garści czereśni
* 1 mała kalarepka
* 60 g sera feta

 Sos:    

* 4 łyżki oliwy extra vergine
* 2 lyżki syropu klonowego
* 2 łyżki  soku z limonki
* 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżeczka różowego pieprzu rozgniecionego 
   w moździerzu

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy bób w osolonej wodzie, następnie studzimy i obieramy odmierzamy potrzebną ilość. Na talerzach ukladamy kolejno garść sałaty, startą na drobnych oczkach kalarepkę. Z czereśni wyjmujemy pestki i połowki rozsypujemy po talerzu, jako ostatnia ląduje pokruszona feta. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Przyda się też grzanka lub tost :D

Smacznego!!!!!!!!





                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz