niedziela, 31 stycznia 2016

Szwedzkie bułeczki z kardamonem

Po kilku miesiącach przerwy udało mi się dołączyć do weekendowej akcji "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem szwedzkie bułeczki z kardamonem- kardemummabullar z blogu Moje Wypieki. Fajna zabawa z tym zwijaniem choć u mnie z różnym skutkiem, jedna miała być w kształcie serca. Zrolowałam ją i stworzyłam coś na wzór, niestety po upieczeniu już niespecjalnie je przypomina. Nie byłam jakoś extra z nich zadowolona, tak to jest jak się piecze w pośpiechu. Dodałam do nadzienia kardamonowego kropelki czekoladowe. Jak już wspomniałam nie byłam jakoś specjalnie zachwycona ich smakiem, a co dziwne całą drogę powrotna z pracy myślałam tylko o nich. Tym oto sposobem o 22.30 zjadłam, aż trzy- rozpusta!!! Polecam je zatem choć lepiej użyć mąki chlebowej, niestety nie miałam i dodałam pszennej, ale jak widać nie sposób i się oprzeć :D

Szwedzkie bułeczki kardamonowe                   



Składniki na 17 sztuk:

* 530 g mąki pszennej chlebowej

* 250 ml mleka
* 90 g cukru
* pół łyżeczki soli
* 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
* 12 g drożdzy suchych lub 
   25 g drożdży świeżych
* 7 g kardamonu, zmielonego


Nadzienie kardamonowe:


* 100 g masła, w temperaturze pokojowej

* 100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)
* 1.5 łyżki zmielonego kardamonu
Wszystkie składniki utrzeć/zmiksować.
Syrop cukrowy:


* 70 ml wody

* 1 łyżka golden syrupu
** Jeśli nie posiadasz golden syrupu, przygotuj syrop cukrowy   przez zagotowanie 70 ml wody 
    z 60 g cukru,   do rozpuszczenia się cukru.
Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.

Cukier kardamonowy:


* 50 g cukru

* 1 łyżka zmielonego kardamonu
Składniki wymieszać.


Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokata po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie z blogu Moje Wypieki (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut). Po wyrośnieciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego!!!








Razem ze mną wypiekali:



20 komentarzy:

  1. Dzięki za wspólny słodki czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne bułeczki...ja piekłam późnym wieczorem i nie mogłam się oprzeć, zeby od razu nie spróbować.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i pyszne bułki. Dziękuję za wspólne smakowanie, były wyborne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki wielkie za udział w wypiekaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego niezadowolona? Wyszły przecież piękne, zwłaszcza te w koszyku. Dzięki za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te buły są wspaniałe :-) i piękne ci wyszły. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serduszko pierwsza klasa! Ważne, że od serca :) Bułki cudne! Co do jednej!

    OdpowiedzUsuń
  8. oh, już czuję ich zapach. są wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Te buły są wspaniałe :-) i piękne ci wyszły. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Обратитесь к сервису интерактивного сайта Hydra, либо сайтом-зеркалом, если центральная страница загружена. Благодаря онлайн-магазину гидра сайт зеркало рабочее на сегодня кто угодно сможет оформить анонимную коммерческую операцию. Отправляйте денежные средства в каком угодно направлении без лишних трат, наряду с этим не открывая индивидуальные данные.

    OdpowiedzUsuń
  12. Создание криптоиндустрии дало шанс любым юзерам сайта hydra2web com выполнять безопасные сделки по всей стране. Для покупки продуктов на сайте Hydra RU берут интерактивные платежные системы, либо эфириум. Клиенту нет надобности лично встречаться с торговцем, всякую покупку допустимо оплачивать дистанционно.

    OdpowiedzUsuń