niedziela, 7 czerwca 2015

Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty

 Nie uczestniczyłam  w zeszły weekend we wspólnym wypiekaniu, ale nadszedł kolejny, a ja nie widzę nowej propozycji. Dlatego też pokusiłam się o przetestowanie Podpłomyków, są pyszne i takie szybkie, idealne na leniwe, sezonowe śniadanie. Zawsze to coś innego niż kanapki czy owsianka. Choć u mnie mistrza ma biały ser z rzodkiewką i ze szczypiorkiem, do tego ogórasek i pomidorek, pasuje tu też podpłomyk, ale na to wpadłamm dopiero teraz. Tak już mam, że najlepsze pomysły pojawiają się po fakcie, zwykle, gdy siadam już spokojna, zrelaksowana i zaczynam pisać. Gotowanie ma to do siebie, że zawsze jest druga szansa :)
Podpłomyki na pewno pojawią się jeszcze na moim stole :) Przepis pochodzi z akcji Wypiekanie na Śniadanie


Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty 

Składniki: na 2 placki średniej wielkości

* 200  mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub
   jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T500
* 2 łyżki stopionego masła
* 1/2 szklanki wody
* duża szczypta soli
Dodatki:

* 1 duży mięsisty pomidor
* 1 mała cienka cukinia
* pół czerwonej cebuli
* ząbek czosnku
* łyżka oliwy
* sól, pieprz do smaku
* garść świeżej mięty do posypania wierzchu
* 4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, można
  dodać ulubione posiekane zioła. Ja dałam przyprawę tzatziki)
* kilka kostek sera feta


Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na omączonym blacie lub jeśli wolisz grubszy placek rozklep po prosu całą dłonią na pożądaną wielkość. Piekarnik rozgrzewamy do 240' , placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy dodatki na wierzch surowego placka i pieczemy do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut. Pomidor i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki smarujemy jogurtem i układamy odstane dodatki. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć na gorące placki! Upieczone placki posypujemy świeżą miętą i podajemy :-)  

Smacznego!!!!





9 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  4. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny blog, tyle smacznych nowinek, będę tu częściej zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  6. A to są moje smaki z dzieciństwa, niezapomniane na zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja nie miałam takich smaków w dziecinstwie, jak widać wszystko jest do nadrobienia. Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam😁

    OdpowiedzUsuń