sobota, 6 grudnia 2014

Crusty Hard Rolls

Dawno już nie brałam udziału we wspólnym wypiekaniu. Dziś szybko przed pracą udało się zrobić pyszne bułeczki, ach takie śniadania mogłabym jeść zawsze!!! Mam w planie nawet wcześniejsze pobudki, bo naprawdę warto. Są wspaniałe, a skórka chrupiąca i jeszcze dodatek maku. Wspomnienie dzieciństwa powraca i sprawia, że śniadanie staje się przyjemnym początkiem dnia. Topiące się na cieplutkiej jeszcze bułeczce masło i ciepłe mleko pomagają przenieść się w odległe czasy. Nawet Emilka zajadała z apetytem i dziś pytała czy są jeszcze bułeczki. Dodawałam po połowie mąki pszennej i mąki pełnoziarnistej Przepis zdecydowanie polecam, a pochodzi on z bloga Buszująca w kuchni.

Crusty Hard Rolls        

Składniki
* mąka pszenna, 390 gram
* drożdże suche, 6 gram
* letnia woda, 250 ml
* sól, 1 i 1/2 łyżeczki
* cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
* jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
* mak, sezam


Przygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy przez 10 minut. Zasypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formujemy podłużne bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy makiem. Robimy głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.
3. Pieczemy w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.

Smacznego!!!



Razem ze mną wypiekały:

Dorota - Moje małe czarowanie 
Małgosia - Smaki Alzacji 
Joanna - Różowa kuchnia
Alina - Ala piecze i gotuje
Bożena - Moje domowe kucharzenie 

Iza - Smaczna Pyza 

7 komentarzy:

  1. Ewelina piękne! poproszę Ciebie jeszcze o dodanie wszystkich piekących na końcu posta wraz z linkiem przekierowującym dobrze? dziękuję i do następnego razu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko robiłam w biegu i nie miałam już czasu, by wrzucać linki. Niestety mam weekendy pracujące, ale już nadrobiłam zaległości. Dziękuję :D

      Usuń
  2. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułki, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń