czwartek, 9 października 2014

Kurki zapiekane w kokilkach

 Ciężko ostatnio z moim czasem, ciągle w biegu, ciągle w rozjazdach, a w dodatku myślami z dala od jedzenia. To chyba główna przyczyna mojej nieobecności. Zbliża się weekend, dlatego proponuję bardzo ciekawe śniadanko, coś zamiast tradycyjnej "jajówy" czy jeszcze częściej spotykanych kanapek. Kokilki warto posiadać w swojej kuchni, bo przydają się w wielu sytuacjach. Osobiście miałam ich co najmniej kilka, a jak szukałam do przygotowania kurek okazało się, że została mi tylko jedna mniejsza, pozostałe są duże. Tak się dzieje, gdy idę w gości i niosę naczynie wraz z wypełnieniem, ale nie mam tego złego, przynajmniej mam pretekst by kupić w kolorze:).
  Co najważniejsze, wszystko możemy przygotować dzień wcześniej, a rano tylko wrzucić  do kokilek i gotowe! :)

Kurki zapiekane w kokilkach


Składniki: (2 porcje)

* 2 średnie jajka
* 4 plastry szynki parmeńskiej
* 100 g kurek
* mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka masła
* 1  łyżeczka oleju
* 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
* 2 plastry o grubości 1,5 cm sera z niebieską pleśnią
   (gorgonzola, lazur)
* szczypta gałki muszkatołowej
* szczypta rozmarynu i tymianku
* sól, świeżo zmielony pieprz
* opcjonalnie 1 posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Zaczynamy od umycia i osuszenia kurek, następnie jeśli mamy większe okazy kroimy je na pół, albo na cztery części.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na patelnię dajemy masło wraz z oliwą i podsmażmy pokrojoną w kostkę cebulę, jak zacznie nabierać złotego koloru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Po około dwóch minutach (tak by czosnek dał o sobie znać zapachem, a zarazem, by się nie przypalił) dodajemy kurki i podsmażamy około 10 minut, gdy puszczą soki dodajemy przyprawy, śmietankę, mieszamy. Jeśli używamy orzechów wrzucamy je na rozgrzaną, suchą patelnię, chwilkę podpiekamy i dodajemy do kurek. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur). Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Kokilki smarujemy masłem, wykładamy szynką parmeńską tworząc obręcz. Do środka każdej kokilki dajemy 4 łyżki kurek z jednej strony robimy delikatne wgłębienie, by można było wbić jajko, które następnie posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę tak by sięgała do połowy wysokości kokilek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut (w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć ścięte żółtko). Podajemy od razu z dodatkiem ciemnego pieczywa z rukolą, pomidorkiem i plasterkami czarnych oliwek lub podpieczonej bagietki z masłem czosnkowym i serem.

Smacznego!!!

















1 komentarz:

  1. Cudowne śniadanko, a na kolację zjadłabym powtórkę. Pozdrawiam Ewelinko. :) Danusia

    OdpowiedzUsuń