poniedziałek, 21 lipca 2014

Pierś z kurczaka w kremowym sosie pesto z bobem

  Danie w sam raz na upały, przede wszystkim dlatego, że nie trzeba zbyt długo stać przy kuchni. Poza tym smak wart przetestowania. Zdecydowanie uwielbiam bób, a jeśli ktoś jeszcze nie widział i nie próbował, to odsyłam do zeszłorocznej grzanki z bobem, od której nie sposób się oderwać.Całe szczęście bób można zamrozić i przypomnieć sobie ten pyszny smak także zimą. Nie rozpisuję się za dużo i zapraszam do gotowania, bo warto!!!


Pierś z kurczaka w kremowym sosie pesto z bobem  

Składniki:
4 porcje

* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 5 łyżek mąki
* 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
* 4 kopiaste łyżki zielonego pesto
* 200 ml śmietanki kremowej 30%
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżki listków świeżego tymianku lub 2 łyżeczki
   suszonego
* 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatki:

* ugotowane młode ziemniaki
* frytki
* bagietka z czosnkiem
* kopytka
* sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Bób myjemy, wrzucamy do osolonej wody i w zależności od tego czy bób jest młody, czy to już końcówka sezonu gotujemy od 15 do nawet 40 minut. Najlepiej sprawdzać w trakcie gotowania. Przygotowujemy piersi z kurczaka, usuwamy różne błonki, kostki, a następnie kroimy w poprzek, tak by powstały dwa plastry. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru (około 7 minut z każdej strony). Do usmażonego kurczaka dodajemy zielone pesto, mieszamy, po czym wlewamy śmietankę i znów całość mieszamy.Dodajemy,suszony tymianek, świeżo zmielony pieprz i jeśli jest taka potrzeba także sól, pesto bywa dość słone, więc dodatek soli może okazać  się zbędny.  Całość zagotowujemy, aż pojawią się bąbelki, dodajemy wówczas bób i świeży tymianek jeśli takiego używamy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z wybranym dodatkiem i zajadamy się do woli.


Smacznego!!!




2 komentarze:

  1. pyszności, naprawdę warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to musi być pyszne :-) super propozycja na danie obiadowe. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń