poniedziałek, 28 lipca 2014

Deser czekoladowy z owocami i bitą śmietaną

   Bardzo lubię tego typu desery, nie dość, że fundują odrobinę orzeźwienia, to jeszcze są lekkie i przyjemne dla podniebienia. Nie da się ukryć, że występują tu wszystkie moje ulubione składniki. Mus czekoladowy, duża dawka owoców i bita śmietana z mascarpone, tworzą niepowtarzalną i wyjątkowo smaczną bombę kaloryczną, od której nie sposób się oderwać. Ja nawet nie próbuję, bo przyjemnościom trzeba oddawać się bez reszty, a nie potrafię świadomie pozbawić się satysfakcji  z jedzenia. Poza tym czekolada najlepiej rozładowuje napięcie, a wczorajszy wieczór był bardzo ciężki. Chwila relaksu w kuchni, po czym można usiąść, choć na chwilkę zapomnieć i przy okazji uspokoić drżące ze strachu serce. Deser sprawdzi się na spotkanie w gronie znajomych, w letnie popołudnie delikatnie orzeźwi, a i jestem pewna, że najbardziej wybredne dzieciaki nie przejdą obojętne, czytaj Emilka :)


Deser czekoladowy z owocami i bitą śmietaną

Składniki:

Mus:

* 40 ml mleka
* 80 g gorzkiej czekolady
* 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
* 1 jajko

Bita śmietana:

* 200 ml śmietany kremówki 30%
* 100 g serka mascarpone
* 3 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

* owoce: maliny, jagody, truskawki, brzoskwinie, czereśnie lub wiśnie
* starta czekolada
* bezy

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do garnka wlewamy trochę wody i wkładamy metalową miseczkę,najlepiej szerokości garnka tak by trzymała się nie powinna dotykać wody. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki dodajemy mleko i mieszamy do czasu, aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem. Następnie bierzemy jajko i polewamy gorącą wodą, rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Do miseczki wlewamy białko i ubijamy na  sztywną pianę, a pod koniec dodajemy cukier puder. Do ciepłej jeszcze czekolady dodajemy żółtko i mieszamy do połączenia się składników, potem dodajemy po łyżce ubitego białka i delikatnie mieszamy (łyżką lub szpatułką). Kolejny proces to ubijanie śmietany z serkiem mascarpone, oba składniki muszą być dobrze schłodzone,  pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru, możemy też pokruszyć kilka bez i wmieszać w bitą śmietanę. Do 4 szklanych wysokich kieliszków, słoiczków lub małych pucharków dajemy warstwę musu, owoce - u nas maliny i jagody, a na koniec bita śmietana. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Dekorujemy startą czekoladą, czereśnią lub wisienką.

Smacznego!!!

















4 komentarze:

  1. wygląda naprawdę wspaniale, uwielbiam czekoladę :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też i nie potrafię się jej oprzeć, choć czasem próbuję... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do korzystania z przepisów :)

      Usuń
  2. Taka porządna porcja pysznego deseru zadowoli każdego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno się oprzeć, gdy takie smakołyki dookoła :)

      Usuń