piątek, 30 maja 2014

Tarta ze szparagami w szynce

  Chyba już zawsze do robienia tart będę używała ciasta z tego przepisu, świetnie się z nim pracuje. Fajnie się kroi, nic się nie kruszy, a przede wszystkim jest bardzo smaczne. Nie przeszkadza mi nawet, że trzeba je wyrabiać 15 minut, przecież czasem gdzieś trzeba spożytkować nadmiar energii.
  Szparagi opanowały moją lodówkę i myśli, jak tylko wchodzę do spożywczaka od razu pytam o szparagi. Jakieś szaleństwo!!!Wiosną i latem tak mam, świeże owoce i warzywa wywołują u mnie euforię, którą ciężko powstrzymać, choć brak słońca działa podobnie jak zimą. Deszcz za oknem sprawia, że robię kolejną kawę i otwieram książkę, wyciągamy puzzle, bo wiem, że ze zdjęć niewiele wyjdzie. W poniedziałek miałam głowę pełną pomysłów, ale deszcz pokrzyżował mi plany i dwa dni wolnego upłynęły na zabawach, i konkretnym odpoczynku, co zdecydowanie mi się przydało :D Całe szczęście powoli przebija się słońce, jest nadzieja, że 1 czerwca znów zapłonie ognisko...

Tarta ze szparagami w szynce           

Składniki:

 Ciasto:

* 200 g mąki
* 60 g masła roztopionego
* 1 jajko
* 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
* szczypta soli
* 5-6 łyżek ciepłej wody

Nadzienie:

* 14 zielonych szparagów
* 7 plastrów szynki parmeńskiej
* 250 g sera typu włoskiego
* 150 g sera żółtego
* 3 jajka
* 150 ml śmietanki 30%
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* ząbek czosnku
* sól
* pieprz
* pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie: 

Ciasto:Do rondelka wrzucamy masło i mieszamy, żeby się roztopiło, ale nie przypaliło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy, a na środku robimy wgłębienie, w które wlewamy ciepłe masło. Następnie wsypujemy drożdże i dodajemy jajko. Całość łączymy ze sobą,dodajemy 5 łyżek ciepłej wody i wyrabiamy przez 15 minut ciasto (można też wyrobić mikserem). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Nadzienie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie każdy plaster szynki przecinamy na pół i owijamy szparaga. Do miski dajemy ser, wbijamy jajka, wlewamy śmietankę czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, całość miksujemy mikserem, aż do połączenia się składników. Na koniec dajemy pietruszkę i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na ciasto i układamy szparagi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 - 35 minut. Czekamy, aż przestygnie i podajemy ze schłodzonym białym winem.

Smacznego!!!


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz