środa, 21 maja 2014

Jajka ze szparagami w szynce

  To dopiero świetne śniadanie, uwielbiam takie pomysły, a już jajko i szparagi, ach poezja. Wyobraźcie sobie balkon, taras, w tle śpiewające ptaki, bukiet polnych kwiatów i takie śniadanie...Taki zestaw można też przygotować na grillu, no może z wyjątkiem jajka.
  Dla Emilki raczej stanowiły one ważny punkt  zabawy, ale chociaż spróbowała jak smakują szparagi. Niestety wszystko co zielone jest be, niedobre, jedynie marchewka jest zjadliwa, ale i do niej musiała się przekonać. Zresztą i tak najpiękniejsze jest poszukiwanie cebuli, a raczej wydłubywanie nawet śladowych ilości. Muszę to przetrwać, przynajmniej ma mega frajdę przy przygotowywaniu dań, a jej dziecięca wyobraźnia pomaga jej tworzyć niesamowite potrawy. To dopiero fajne uczucie, patrzeć jak w dziecku rozwija się zmysł kulinarny.


Jajka ze szparagami w szynce  

Składniki:

* 8 zielonych szparagów
* 3 kromki chleba, najlepiej ciemnego z ziarnami
   pokrojone w paski nieco szersze niż szparagi
* 8 plastrów szynki prosciutto wędzonego boczku
* sól, świeżo mielony pieprz
* 4 jajka na miękko
* oliwa z oliwek








Przygotowanie:

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, same doskonale wiedzą w którym miejscu pękać. Chleb kroimy na 9 pasków, nieco krótszych niż szparagi. Na każdym pasku układamy po jednym szparagu i owijamy szynką lub boczkiem. Główki szparagów skrapiamy oliwą i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni lub grillujemy około 15 minut, aż boczek lub szynka będą chrupiące. Jajka wkładamy na 5 minut do wrzątku, po tym czasie wyciągamy i podajemy w kieliszkach, obieramy czubek jajka i odcinamy, oprószamy solą i pieprzem i zabieramy się do najlepszego... Wyjadamy jajko przy pomocy szparaga ułożonego na chlebku...

Smacznego!!!
















1 komentarz: