poniedziałek, 23 września 2013

Jesienny mix


  Dziś w roli głównej wystąpią pękaty burak i smukła marchewka. Para idealna? W tej zupie tak.  Kolory  tych kremów wywołują uśmiech na twarzy, choć niestety coraz bardziej czuć jesień. Tak naprawdę to dziś już mija jej pierwszy dzień. Smutno, szaro-buro i ponuro, a i na domiar złego ten siąpiący deszcz brrr.  Całe szczęście buraczkowa i marchewkowa powstawały w słoneczny dzień i to wspomnienie utrzymuje mnie w dobrym nastroju. Przyznać muszę, że kolory tych zup sprawiają, że chce się odkryć ich smak. Bo o tym, że te warzywa to genialna bomba witaminowa nikomu nie trzeba mówić. Składniki w sam raz by przygotować się na nadchodzące chłody. Pamiętam jak w dzieciństwie pijałam różne specyfiki i tak na przykład na kaszel pomagał syrop z buraka. Trzeba było wydrążyć część buraka i w powstały otwór wsypać cukier. Pomagało, potem dzieci biegały zdrowe i rumiane... :) Obie te zupy są ciekawym połączeniem smakowym. Świetnie smakują też na drugi dzień. Zdecydowanie warte wypróbowania i albo zagoszczą na stałe, albo odejdą w zapomnienie. Razem na talerzu świetnie się uzupełniają, a poza tym stanowią ciekawą odmianę w standardowym menu obiadowym. Jeśli miałabym wybierać to marchewkowa jest moją faworytką, jest lekka i aksamitna, buraczkowa jest nieco cięższa, w razie potrzeby można ją trochę rozrzedzić dodając wody.
 Ciekawe kto pamięta? Ja to czytałam już na tysiące sposobów i zawsze jest śmiesznie. Najlepiej z podziałem na role.
http://www.youtube.com/watch?v=8WVHYUBURss




Krem z pękatych buraków

Składniki:

* 600 g czerwonych buraków
* 2 średnie ziemniaki
* duża marchewka
* czerwona cebula
* 3 ząbki czosnku
* 40 g masła i łyżka oliwy extra vergine
* mała pierś z kurczaka
* 750 ml bulionu
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, cukier

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy. Obieramy wszystkie warzywa. Buraki, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i czosnek w talarki. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy oliwę wrzucamy wszystkie pokrojone składniki, Wszystko smażymy około 10 minut po czym dodajemy sól, pieprz, tymianek i 1 łyżeczkę cukru, a także podsmażonego kurczaka. Zmniejszamy ogień,mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Potem dodajemy bulion warzywny (dałam z kostki) i na małym ogniu gotujemy 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, miksujemy i doprawiamy do smaku łyżką soku z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.


Krem ze smukłej marchewki

Składniki:

* 0,5 kg marchewki
* 2 średnie ziemniaki
* 1 mała cebula
* 1 por, a raczej jego biała część
* 3 ząbki czosnku
* 40 g masła i 1 łyżka oliwy extra vergine
* 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
* 0,5 litra bulionu warzywnego
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól, pieprz i cukier do smaku
* 250 ml mleka

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy, podobnie jak w zupie buraczkowej. W garnku z grubym dnem  topimy masło, dodajemy oliwę, wsypujemy pokrojone warzywka i dodajemy przyprawy : czerwoną paprykę, sól, pieprz oraz łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem jakieś 20 minut. Co jakiś czas mieszamy. Potem wlewamy gorący bulion, może być z kostki i gotujemy 15-20 minut, aż warzywa  będą miękkie. Dodajemy mleko i sok z cytryny i miksujemy na gładki krem. Jeśli jest potrzeba dodajemy soli, pieprzu lub cukru.
Podanie zupy: możemy jednocześnie wlewać zupy z dwóch chochelek. Innym sposobem jest wlanie jednej zupy, a potem od brzegu, drugiej. Końcówką łyżki można stworzyć wzory, na przykład słońce, albo łezkę. Możemy też dodać pokruszony ser kozi lub  ser feta.

Smacznego









                                                          Fot. Piotr Kunc



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Przy zdjęciach pomaga mi kilka osób, każdy dorzuci coś swojego i efekt murowany :) Dziękuję :)

      Usuń
  2. idealna paleta barw i smaków na dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę kolorów w te pochmurne dni zdecydowanie się przyda :)

      Usuń