sobota, 7 września 2013

Grillowane piersi i sałatka


  Powiedzmy sobie szczerze, nie zawsze mamy czas na przygotowanie wymarzonej marynaty, tym bardziej gdy w ostatniej chwili ktoś zadzwoni z propozycją grilla... Co zrobić? No cóż zawsze korzystam z tego co akurat mam. Pierś z kurczaka w ulubionej przyprawie do gyrosa, a do tego sałatka, a to wszystko można przecież zawinąć w tortillę i pochłaniać :) Tortilla to jest to co Emilka lubi najbardziej, a przecież idąc na grilla trzeba też pomyśleć o dziecku, żeby brzuszek nie umarł z głodu. Bardzo często korzystam z takiego zestawu, w czasie wycieczek, zawinięte w folie aluminiową ratują każdego, małego i dużego.  Jeśli chodzi o strój, najlepiej wygodne boyfriendy i t-shirt z nadrukiem, stawiamy na luz. To jest przecież grill, nie ma co się spinać, a szpilki najlepiej zostawić w domu,  bo inaczej ugrzęzną w ogrodzie i nawet mentos nie pomoże.    Macie rację, wcale się nie wysiliłam jakoś specjalnie, ale wszystkim smakowało i to jest najważniejsze, a może po prostu wszyscy byli tak bardzo głodni? Każdy od czasu do czasu ma ochotę szybko uciec z kuchni, tym bardziej gdy za oknem pięknie świeci słońce, a może wtedy najlepiej chwycić kiełbaskę plus bułę i mieć problem z głowy?

Grillowana pierś z kurczaka

Składniki:

* pierś z kurczaka
* przyprawa gyros
* ząbek czosnku
* tymianek
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:

Zaczynamy od oporządzenia piersi, wycinamy wszelkie zbędne farfocle, następnie wlewamy oliwę wsypujemy przyprawę i tymianek, wyciskamy czosnek, wszystko mieszamy i czekamy aż grill się rozgrzeje. Na grillu układamy aluminiową tackę, a na niej piersi, pamiętajmy,że należy ich doglądać i co jakiś czas przewracać, bo zbyt długo przetrzymane zrobią się suche i twarde.


Sałatka

Składniki:

* gotowy mix sałat, najleiej z dodatkiem rukoli lub roszponki
* 9 pomidorków koktajlowych
* duży ogórek
* kukurydza
* sos paprykowo-ziołowy
* oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sałatę płuczemy, pomidorki kroimy na połówki, a ogórka w kostkę dodajemy kukurydzę i sos przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wszystko mieszamy i gotowe. Można dodać też fetę pokrojoną w kostkę,paprykę i oliwki. Mix dowolny :)

Na koniec położyć placek tortilli na grillu podpiec delikatnie ok 30 sekund, a potem nakładać sałatkę i pokrojonego w paski kurczaka, polać sosem czosnkowym, zawinąć i zajadać...


Smacznego!





                                                      Fot. Piotr Kunc

4 komentarze:

  1. przepis wypróbowany i godny polecenia! :) zdjęcia super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i zachęcam do przetestowania innych przepisów :)Pozdrawiam

      Usuń
  2. twoja Emilka jest taka slodka ;)

    OdpowiedzUsuń