piątek, 6 września 2013

Bruschetta i krewetki

 
  Dziś idę na łatwiznę, nie trzeba specjalnych zdolności by przygotować te pyszności. Zacznę od tradycyjnej bruschetty, wspaniałej włoskiej przystawki. Ta chrupiąca grzanka jest niezwykle prosta i pyszna zarazem. Na ostatkowe grillowe wieczory w sam raz :) Zawsze wydawało mi się, że taka grzanka to nic specjalnego, oj, myliłam się!. Po raz kolejny przekonałam się, że wcale nie trzeba bardzo wymyślać, żeby zjeść coś, co wprowadzi nas w wyjątkowy nastrój. Do tego jeszcze krewetki z czosnkiem i pietruszką, i ... jesteśmy w kulinarnym niebie :) To jest jeden z tych składników, który warto mieć w zamrażarce, zawsze się przydaje. Pomysł na grillowane krewetki zgarnęłam od mojej siostry, jednak poza sezonem wiosenno - letnim można je zrobić na zwykłej patelni, w zaciszu domowej kuchni. Nie wyobrażam sobie tych "pędraczków" bez bagietki zanurzanej w maślanym sosie i lampki białego wina. Całość stanowi istną ucztę dla zmysłów.

Bruschetta z pomidorami

Składniki:

*  4 kromki bagietki, ciabatty lub innego pieczywa
*  4 średnie ząbki czosnku
*  2  duże pomidory
*  ok 8  posiekanych listków bazylii
*  1-2 łyżki oliwy
*  sól morska i pieprz









Przygotowanie:

   Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Trzeba je umyć, a potem sparzyć, czubek pomidora naciąć,włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i trzymać ok 10 sekund, potem przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Takiego pomidorka kroimy na pół i usuwamy pestki, jeśli natomiast nie mamy czasu  można to pominąć i od razu pokroić w niezbyt drobną kostkę. Pozostały czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z bazylią dodajemy do pokrojonych pomidorów, polewamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można odstawić na 0,5 godziny, żeby wszystko się przegryzło.
  Bagietkę kroimy, po skosie, na kromki o grubości 1,5 cm, skrapiamy je oliwą, a następnie układamy na grillu lub wkładamy do piekarnika ( nagrzanego do 180 stopni) i podpiekamy do uzyskania złocistej chrupiącej skórki. Po zdjęciu z grilla bierzemy ząbek czosnku przepołowiony na pół i nacieramy grzanki, ach co za zapach... to jest ten moment, kiedy możemy już nakładać pomidorki.



 Krewetki z czosnkiem i pietruszką

Składniki:

* opakowanie krewetek tygrysich
* 4 ząbki czosnku
* natka pietruszki
* kostka masła
* sól, pieprz
* aluminiowa foremka jak na pasztet




Przygotowanie:

 Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie, następnie solimy i posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Aluminiową foremkę ustawiamy na grillu i topimy masło. Kiedy będzie już odpowiednio rozgrzane wrzucamy krewetki z pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Możemy też dolać odrobinę białego wina, które sprawi, że sos będzie jeszcze smaczniejszy. Nie należy też trzymać krewetek zbyt długo, bo zrobią się gąbczaste. Przy wersji z patelni nie dajemy tyle masła, pół kostki zdecydowanie wystarczy.
 Przyjemnej i smacznej zabawy przy grillu.
Smacznego!







                                                       Fot. Piotr Kunc

2 komentarze:

  1. Dziś po raz kolejny skorzystałem z Twojego pomysłu, za godzinkę będzie degustacja, pomidorki już w lodówce, krewetki niebawem, na pewno będzie smacznie pozdrawiamy Was gorąco
    Adam i Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że tak przypadł Wam do gustu ten przepis :) Na samą myśl zrobiłam się głodna :) Pozdrawiamy i dziękujemy za miły komentarz :D

      Usuń